Поля Харківщини розміновуватимуть після супутникового аналізу

Концепцію такого аналізу розробила ООН.

Супутниковий метод при розмінуванні випробують незабаром у двох громадах.

Представники ООН будуть допомагати у розмінуванні Харківської області. Вони планують аналізувати стан постраждалих сільськогосподарських угідь у регіоні за допомогою супутника, після чого будуть обстежувати територію на наявність вибухонебезпечних предметів. Про це повідомили на зустрічі заступника голови Харківської обласної військової адміністрації з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Всесвітньої продовольчої програми ООН.

«Партнери розробили концепцію супутникового аналізу постраждалих сільгоспугідь Харківщини. Після проведення аналітики, профільні організації приступатимуть до розмінування полів. Паралельно триватиме робота із дослідження забрудненості ґрунту», — розповіли у ХОВА.

Таку роботу представники ООН хочуть розпочати вже незабаром. Вони обстежать перші 700 гектарів полів, розташованих в Ізюмській і Балаклійській громадах. У ХОВА кажуть, що працювати будуть із кожним фермерським господарством індивідуально. Пізніше будуть оцінювати стан ґрунту, для цього залучать українських спеціалістів.

«Наше завдання — убезпечити здоров’я та життя працівників фермерських господарств, а також стало розвивати популярність української продукції на міжнародному ринку. Для контролю забрудненості та придатності ґрунту шукатимемо українських фахівців цієї сфери», — зазначила координаторка програми з розмінування та відновлення земель ФАО ООН в Україні Тифен Люкас.

Загалом у Харківській області розмінування потребують поля у Харківському, Чугуївському, Ізюмському, Куп’янському й частині Богодухівського районах.

Як писав KharkovNEWS.info, Харківщині потрібні машини для розмінування. Російські окупанти замінували Харківську область мінами-пастками та зробили приховане мінування. Щоб очистити територію регіону, необхідно застосовувати механізований спосіб розмінування. Це у рази швидше і безпечніше, ніж ручним способом.

Джерело

Новости Харькова