Під час окупації передмістя Харкова колаборант відбирав їжу у дітей

За це вони отримали привілеї від росіян.

Під час окупації Циркунів місцевий чоловік допомагали росіянам грабувати жителів села. Забирали генератори, цінні речі та навіть їжу.

Як встановило слідство, коли росіяни зайшли в Циркуни, чоловік показував їм дороги та допомагав орієнтуватися на місцевості. Потім росіяни почали брати його з собою на грабіж: зловмисник разом з озброєними російськими військовими вдиралися до помешкань українців та «конфісковували» продовольчі запаси, авто та генератори.

«У ході таких «нальотів» рашисти відбирали навіть їжу у дітей та людей похилого віку, а у разі відмови чи спротиву  погрожували ув’язненням до катівні та вбивством», — розповіли в пресслужбі СБУ в Харківській області. 

За співпрацю окупанти дозволили чоловіку вільно пересуватися селом. Але невдовзі росіяни втекли, а колаборанта затримали у травні 2022 року. Нещодавно суд виніс вирок: 10,5 років ув’язнення за пособництво державі-агресору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вироки для вбивць. Як карають навідників ракет у Харківській області

Ще одну колаборантку СБУ затримала в Куп’янському районі. Російські спецслужби дистанційно завербували жінку на початку повномасштабного вторгнення. Вона передавала росіянам розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території громади.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисницю винною за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Джерело

Новости Харькова