Переїхав на Харківщину через обстріли: історія лікаря-травматолога із Запоріжжя

За інформацією: Суспільне Харків.

Лікар Олексій Слободенюк працює у Близнюківському медзакладі. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Олексій Слободенюк — ортопед-травматолог, який у грудні переїхав жити та працювати із Запоріжжя до Близнюків на Харківщині. Тепер лікуватися до нього щодня приїжджають не лише жителі громади, а й пацієнти з інших частин району та сусідніх областей, каже Олексій.

Лікар Олексій Слободенюк третій місяць працює у Близнюках. Каже, заради роботи залишив лікарню швидкої допомоги у Запоріжжі, де працював близько 10 років, свою квартиру та пацієнтів.

"У мене залишилась велика кількість пацієнтів у Запоріжжі, яким я допомагаю онлайн. Якщо треба подивитися особисто, то збираю їх усіх на один день у свій вихідний та їду до Запоріжжя", — розповідає Олексій Слободенюк.

Лікар Олексій Слободенюк. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

За словами лікаря, він переїхав, бо Запоріжжя регулярно обстрілюють окупанти, а в його лікарні виникли проблеми з фінансуванням.

"Зарплату платили дуже нестабільно, позрізали усі надбавки та гроші на оздоровлення. Увесь дружний колектив почав потроху розбігатися. Хтось пішов по призову в армію, хтось — до медичного госпіталю", — говорить ортопед-травматолог.

Олексій Слободенюк з колегами у Запоріжжі. Фото надав співрозмовник

З першого дня початку повномасштабної війни жили у лікарні майже усім колективом відділення, розповідає Слободенюк.

"Нам привозили і військових, і цивільних, які зазнали поранень внаслідок обстрілів. Тоді зрозумів, що знаходжуся саме у той час, у тому місці, для того, щоб допомагати", — згадує Олексій.

До Близнюків Олексія запросили керівники місцевої лікарні — подивитися умови. Лікар каже, як приїхав і побачив відбудований медзаклад та нове обладнання — вирішив працювати тут. Тепер щодня він приймає до 20 пацієнтів.

Операційна в Близнюківській лікарні. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Основна та найклопітливіша праця ортопеда-травматолога — операції. Тут у мене є всі умови, щоб проводити їх сучасно", — розповідає Слободенюк.

ЛІкар Олексій Слободенюк приймає пацієнтів у Близнюках. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Коли люди дізнаються, що тут є лікар ортопед-травматолог, який надає допомогу кваліфіковано, професійно, то вони йдуть і йдуть такими темпами, що я не встигаю навіть сходити на обід. Сиджу, доки не прийму всіх", — ділиться Олексій Слободенюк.

Реабілітаційне відділення у Близнюківській лікарні. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Зараз у мене більше пацієнтів з наслідками травм та захворюваннями опорно-рухового апарату: деформуючі артрози суглобів, ревматоїдні пошкодження, це наслідки старих травм спини, патологій хребта. І люди тільки зараз йдуть консультуються, бо раніше не було в кого. Тут був лікар хірург-травматолог, але це трохи не те", — говорить лікар.

Ортопед-травматолог Олексій Слободенюк. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Тренажери для реабілітації пацієнтів у Близнюківській лікарні. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Селищна рада надала лікарю комунальне житло поряд з роботою. Чоловік вже переїхав туди разом з коханою та двома котами.

Каже, одна з кицьок любить кутатися і сидіти в теплі, бо вона лиса.

Кицька Олексія Слободенюка. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Фахівців, які приїжджають жити й працювати у Близнюках, підтримують фінансово, розповідає селищний голова Геннадій Король.

За його словами, цього року сім нових медиків щомісяця отримуватимуть по п'ять тисяч гривень доплати до зарплати з місцевого бюджету.

Близнюківський селищний голова Геннадій Король. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Спеціаліст, який до нас приїжджає і підписує контракт з лікарнею, отримає ще разову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Ми вже таке практикували в тому році. Зараз два контракти на підході в нас", — розповідає Близнюківський селищний голова

Лікарні у Близнюках ще потрібні терапевт, хірург, гінеколог та медсестри, каже голова громади.

Новости Харькова