ООН визнала, що удар по Грозі здійснила Росія

Моніторингова місія ООН в Україні представила звіт.

Автори звіту дійшли висновку, що росіяни або не пересвідчилися, що у кафе перебували цивільні, а не військові, або навмисно завдали удару по мирних мешканцях.

Моніторингова місія ООН в Україні представила звіт про обстріл села Гроза у Шевченківській громаді Куп’янського району, внаслідок якого загинули 59 людей. У висновку звіту сказано, що обстріл здійснили російські військові. Відповідний звіт опублікований на сайті управління верховного комісара ООН із прав людини.

«Ракету запустили російські збройні сили, і не було жодних ознак військового персоналу чи будь-яких інших законних військових цілей у кафе або поруч із ним під час нападу», — зазначили на сайті управління.

Інформацію представники ООН збирали під час проведення місії у Грозі 7 і 10 жовтня. Вони оглянули місце вибуху, опитали 35 людей, у тому числі місцевих мешканців, свідків, двох врятованих, медиків і співробітників моргу.

У звіті зазначено, що попри те, що російська влада прямо не визнала відповідальність за удар по Грозі, а представник Росії стверджував, що похорон був військовою ціллю, зібрана моніторинговою місією інформація дає достатньо підстав вважати, що на поминальному обіді не були присутніми військові або будь-які інші «законні військові цілі». Усі загиблі були цивільними, вони не брали участі у бойових діях. Також є підстави казати про те, що росіяни запланували вдарити високоточною зброєю, ймовірно, ракетою «Іскандер», саме по кафе, де проводився поминальний обід. Росії рекомендують визнати відповідальність за цей удар та провести розслідування, щоб притягнути винних до відповідальності, а також надати усім жертвам доступ до засобів правового захисту, включно з правом на репарації .

На момент удару у Грозі мешкали 344 людини. До 5 жовтня у селі не було жодної жертви серед цивільних. Близько полудня того дня труну з останками військового принесли з його будинку на кладовище. Труну опустили в землю, троє солдатів та двоє офіцерів дали почесний залп. Потім жителі на автобусі та приватних автівках поїхали у кафе. Воно знаходилося у центрі села. У звіті зазначено: військові залишили цвинтар після похорону, до поминального обіду не доєдналися. Близько 13:00 за поминальний стіл сіли 63 мешканці. Також у магазині у цій же будівлі працювала жінка. Удар стався через 20-25 хвилин після того як подали основну страву. Епіцентр вибуху був у східній частині кафе. Декілька жителів прибігли на місце обстрілу та стали витягувати з-під завалів тих, хто вижив. Потім долучилися рятувальники.

«УВКПЛ підтвердило особу всіх жертв і не виявило жодних ознак того, що хтось із людей, що були на поминальному обіді в кафе, були військовослужбовцями Збройних сил України. Мешканці Грози та родичі жертв одностайно сказали УВКПЛ, що всі учасники заходу — за одним можливим винятком (див. нижче) — були цивільними. У всіх розповідях незмінно зазначалося, що троє солдатів і два офіцери, які були на кладовищі, потім до цивільних у кафе в селі не приєдналися. Деякі мешканці, а також деякі органи влади та засоби масової інформації повідомили, що син чоловіка, якого перепоховали, був військовослужбовцем», — розповіли у звіті.

Моніторингова місія нагадала про російські удари по Первомайському 4 липня, де постраждали 17 мирних жителів, та 6 жовтня по Харкову, коли дві ракети вбили жінку та її онука. У Первомайському тоді мала проходити церемонія прощання із військовим. У місії зазначили: в обох випадках жертвами стали цивільні. Про удар по Грозі постійний представник Росії при ООН стверджував на засіданні Ради безпеки ООН, що там ховали «одного з високопоставлених українських націоналістів» і що «в ньому брало участь багато його поплічників неонацистів». Місія зауважує: загиблими стали цивільні, удар по кафе здійснила Росія.

«Час нападу, який стався невдовзі після початку поминального обіду, застосування високоточної керованої зброї та твердження російської влади, що поминки були законною військовою ціллю, дає вагомі підстави вважати, що у результаті удару була уражена його запланована ціль. Зброя, ймовірно застосована у цьому нападі — ракета «Іскандер» — є в арсеналі Збройних сил Російської Федерації, але в арсеналі Збройних сил України її немає», — сказано у звіті.

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня. Удар здійснили по кафе, де проходили поминки. Криміналісти ідентифікували усіх загиблих. Установлено, що під час обстрілу загинули 59 людей. Усі — цивільні мешканці, жителі села.

Співробітники Служби безпеки України встановили двох навідників на село Гроза. Ними виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації перейшли на бік ворога, а потім втекли до Росії.  Вони знаходяться на території Бєлгородської області.

Джерело

Новости Харькова