Олена Зеленська відкрила у Харкові пам’ятник дітям, яких вбили російські агресори

Наймолодшій жертві окупантів на Харківщині було лише 5 місяців.

Сьогодні під патронатом Першої Леді України Олени Зеленської у центрі Харкова відкрили пам’ятник дітям Харківщини, які загинули внаслідок російської агресії. 

Композицію створив харківський скульптор Михайло Ятченко, фінансово підтримали меценати.

Пам’ятник загиблим дітям. Фото: ХОВА

«Маленьким янголам, які так рано зустрілись з людською жорстокістю та, на жаль, ніколи не стануть дорослими», — написано на постаменті.

Ідея композиції — це збірний образ всіх загиблих дітей. Хлопчик і дівчинка представлені в образі янголів з обгорілими крилами. Фігури дітей злітають над гранітною глибою, що уособлює вибух. Вони виконані у бронзі зі спеціальним облицюванням, яке надає металу додаткову довговічність та відтінки. Загальна висота всієї композиції становить близько п’яти метрів. 

Відкриття пам’ятника загиблим дітям. Фото: ХОВА

«Важко відкривати пам’ятники загиблим, особливо якщо ці загиблі — діти. Цей біль неможливо осягнути, і ми тут, щоби розділити цей біль, і щоби свідчити про нього. Ми маємо з усіх сил робити так, щоби повернути нашим дітям спокій і впевненість, навіть посеред війни. Не можна опускати руки, треба триматися заради них», — сказала Олена Зеленська під час відкриття пам’ятника.

За 15 місяців злочинної війни росіяни вбили на Харківщині 76 дітей. Наймолодшій жертві путінських злочинів було всього 5 місяців. Більше 200 наших дітей отримали поранення, 30 дітей стали сиротами.

«Ми ніколи не пробачимо цього ворогу і ніколи не забудемо безневинних жертв російських злочинів. Нехай цей пам’ятник стане вічною згадкою про безневинних жертв російських терористів та символом невідворотного покарання за жахливі злочини окупантів», — сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, у День вшанування пам’яті дітей, загиблих внаслідок збройної агресії РФ, Зеленський опублікував відео із згадкою про загиблого у Харкові 13-річного хлопчика

Джерело

Новости Харькова