Окупація і втрата дому: історія вихованців дитячого будинку сімейного типу з-під Вовчанська

За інформацією: Суспільне Харків.

Вихованці дитячого будинку сімейного типу з Волохівки. Фото: Суспільне Харків

Пережили окупацію, втратили дім, а потім були змушені виїхати з рідного села. Усе це довелося пережити вихованцям дитячого будинку сімейного типу із Волохівки Вовчанської громади.

Вихованці дитячого будинку сімейного типу із села Волохівка переїхали до нової оселі. Тепер вони живуть у Бригадирівці Ізюмської громади. Дім їм надали волонтери благодійного фонду "Дорослі — Дітям".

Будинок у Волохівці побитий російськими снарядами, родині довелося звідти виїхати, розповідає мама-вихователька Ольга Артеменко.

Мама-вихователька дитбудинку сімейного типу Ольга Артеменко. Фото: Суспільне Харків

"Нам прям у двір прилетіло декілька ракет. Розбило вікна, стіни. Частина даху тільки залишилася, треба перекривати. Будинок непридатний до життя. Побило сараї, я вже їх не беру до уваги. Розбило машину", — згадує мама-вихователька.

Головне, що залишилися живими. Ми зараз тут, в Україні. Діти, поки ми були в окупації, не усміхались

Обстріляний окупантами будинок у Волохівці. Фото: фото надала співрозмовниця

Ольга каже, обстрілювати Волохівку російські військові почали восени, коли село звільнили. До цього родина із 10 дітьми жила в окупації пів року.

"Одна шоколадка коштувала 200-250, а то і 300 гривень. Це шоколадка. А м'ясо — взагалі не купиш. Боялися щось не так сказати, щоб якусь українську символіку в жодному разі не побачили, тому що за це забирали на агрегатний завод, катували там", — розповідає вихованка Ольги Олександра Басова.

Вихованка дитбудинку сімейного типу Олександра Басова. Фото: Суспільне Харків

Найближчим часом у нову оселю родини проведуть інтернет, щоб діти змогли навчатися онлайн.

Будинок, в який переїхала родина з Волохівки. Фото: Суспільне Харків

Сім'я облаштовує побут тут, назад, у Волохівку, поки дороги немає: "Не падаємо духом, діти допомагають, діти у мене молодці".

Новости Харькова