Новий голова райради на Харківщині пов’язаний зі спонсором партії Шарія

Таємне голосування провели у Харківській райраді.

Олександр Цупило є людиною Володимира Кацуби, родина якого фінансувала партію Шарія.

У вівторок 19 грудня обрали голову Харківської районної ради. У таємному голосуванні найбільше голосів набрала кандидатура Олександра Цупила. Також Цупилі обрали заступника, ним став Артур Колупаєв. Про це повідомили на офіційній сторінці Харківської районної військової адміністрації у Facebook.

До обрання Цупило перебував на посаді заступника голови Харківської районної ради. Як зазначили у Харківському антикорупційному центрі, Олександр Цупило із родиною наближений до сім’ї колишнього народного депутата від «Партії регіонів» Володимира Кацуби, який був головою Харківської районної ради із 2020 по 2022 роки. До райради І Кацуба, і Цупило потрапили від партії «Блок Кернеса».

Цупило очолював благодійний фонд «Майбутнє будуємо разом — Володимир Кацуба». Наразі фонд змінив назву на «Майбутнє будуємо разом». Керує фондом донька Цупила — Дар’я Гасан (Булавіна), засновником указана Наталія Цупило. Також Цупило працював помічником Кацуби, коли той був нардепом. У 2017 році на Наталію Цупило переписали бізнес сім’ї Кацуби. 

«Тоді народний депутат України Володимир Кацуба, який був обраний по мажоритарному округу на території Дергачівського та Харківського районів, продав свій бізнес Наталії Цупило. Кацуба переписав частки у статутних фондах та акції чотирьох підприємств на загальну суму майже 5 млн грн. Серед підприємств, зокрема, були ТОВ «Павлівград ДТ», ПАТ «Бетонікс» та ТОВ «Дергачівське заводоуправління», — розповіли у ХАЦі.

Окрім цього, у родин Кацуби та Цупило були спільні землі. У деяких земельних ділянках було змінене цільове призначення із сільськогосподарського на індивідуальне садівництво. Це потрібно було для побудови котеджів. Раніше сім’я Кацуб фінансувала партію Шарія, офіс якої розташовувався у Харкові по вулиці Суздальські Ряди, 9. Цю адресу мали різні фірми, засновники яких давали гроші партії Шарія у 2019 році.

«Ця будівля належала двом британським компаніям: COMTERRA LIMITED та BT BAUTEX LTD. У той час, за даними британського бізнес-реєстру, бенефіціаром цих фірм була Дар’я Гасан (Булавіна). У 2022 році замість Булавіної серед бенефіціарів BAUTEX LTD знову з’явився Володимир Кацуба. Контроль за COMTERRA LIMITED зараз здійснюють Володимир Кацуба, його дружина Наталія Гордієнко та Дар’я Булавіна (Гасан). Дар’я Гасан була записана бенефіціаром сейшельської офшорки, яка володіє ТЕЦ-2 «Есхар», — повідомили у ХАЦі.

Як писав KharkovNEWS.info, президент Володимир Зеленський підписав розпорядження про призначення нового голови Курилівської сільської військової адміністрації. Ним став Олександр Баулін.

Джерело

Новости Харькова