На відбудові лікарні в Ізюмі завищують ціни — ХАЦ

Антикорупційний центр проаналізував кошторис.

У Харківській обласній військовій адміністрації стверджують, що ціни не завищені.

Комунальне некомерційне підприємство Ізюмської міськради «Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері» уклало угоду із фірмою «СК Пантеон» щодо проведення капремонту першого та другого поверху прибудови й огороджувальних конструкцій у своєму головному корпусі. Вартість договору склала 70 166 912,40 гривні. Харківський антикорупційний центр порівняв ціни на роботи та матеріали із тими, які прописані у кошторисі угоди цієї ж лікарні, але щодо капремонту внутрішніх приміщень нежитлової будівлі. Ціни на ремонт прибудови виявилися завищеними.

Зокрема, за квадратний метр віконних блоків Ekipazh ultra 70 сплачують 7500 гривень. На Львівщину такі поставляють за ціною 4500 гривень за квадратний метр. В іншому кошторисі Ізюмської лікарні, який стосується приміщення по вулиці Степана Бандери, вказана ціна на вікна у розмірі 4700 гривень.

Кубометр газобетонних блоків обійдеться у 6120 гривень і 6500 гривень, якщо із доставкою. Такі ж блоки можна придбати за 4500 гривень. Більше ніж мільйон гривень віддадуть за гарячекатану арматурну сталь (діаметр — 12 міліметрів). Тонна обійдеться у 50 000 гривень. Наприклад, «Метінвест» пропонує її за ціною близько 33 000 гривень, таку ж ціну вказало й держпідприємство «ДерждорНДІ». Радіатори Kermi виявилися на 20-30% дорожчими за ціни на сайті виробника. 

«Для прикладу: радіатор, який в кошторисі вказаний по 23 тисячі гривень, на сайті дистриб’ютора стоїть по ціні дешевше 16 тисяч гривень. І це ціна в роздріб. На сайті також вказано, що для учасників тендерів є спеціальні знижки», — зазначив ХАЦ.

Понад три мільйони гривень віддадуть за бетон. Кубометр коштуватиме 5148 гривень (без доставки). У Харкові бетон можна знайти за ціною 3440 гривень. У ХАЦі зауважили, що тільки на ньому завищення складає майже мільйон гривень.

Також «СК Пантеон» будуватиме зовнішню киснепровідну мережу в Ізюмській лікарні. Вартість угоди склала 2,8 мільйона гривень. ХАЦ і в цій угоді знайшов високі ціни.

У травні 2023 року у СК «Пантеон» змінився директор і засновник. Ним став Олексій Буряк. Після цього фірмі почали давати підряди у Харківській обласній військовій адміністрації. Раніше ХАЦ виявив ймовірну підробку із боку «СК Пантеон» документів на тендери департаменту капітального будівництва ХОВА щодо відбудови багатоповерхових будинків у Старому Салтові.

Уповноважений із питань публічних закупівель в Ізюмській лікарні Сергій Клочко не пояснив різницю у цінах. Він сказав, що кошторис був затверджений на сесії міськради. Директор лікарні Дмитро Зінов’єв не схотів щось пояснювати, зазначивши, що усе є у системі публічних закупівель ProZorro. У ХОВА кажуть, що завищення цін немає, однак пообіцяли розглянути питання щодо цін на черговому засіданні групи «Прозорість та підзвітність».

«Вартість матеріалів у договірній ціні не є остаточною закупівельною ціною. При виконанні робіт та закритті актів виконаних робіт — вартість матеріалів повинна відповідати ринковим цінам, — наголосили в пресслужбі Харківської ОВА, — пише ХАЦ. — Щодо вартості вікон, в обладміністрації запевняють, що у кошторисі враховані алюмінієві вітражі індивідуального виготовлення на висоту поверху та більше з частковим заходом на покрівлю. В ОВА наголошують, що вартість таких систем некоректно порівнювати із стандартними конструкціями (посилений профіль, товщина склопакета, фурнітура). І пообіцяли, що на момент замовлення та виготовлення конструкцій ціни розглядатимуться додатково. Щодо цін на такі матеріали як газобетонні блоки, арматура, товарний бетон розглядати без урахування вартості доставки 150 км також некоректно, кажуть в Харківській ОВА. Такий матеріал як марковий бетон для залізничного каркасу (що зводиться в зимовий період) повинен бути з протиморозними добавками і від виробника гарантуючого марку та якість, підтверджені сертифікатом. Тут треба зробити примітку, що ми навели ціни на ці матеріали якраз без доставки, бо доставка відображена додатково».

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в Ізюмі, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала 4 320 000 гривень.

За розрахунками, на відновлення лікарні потрібно 1,2 мільярда гривень. Наприкінці вересня у лікарні розпочали демонтажні роботи. У цьому році планували почати відновлювати операційний блок. За демонтаж головного корпусу лікарні в Ізюмі хотіли сплатити півтора мільйона гривень. Заливати фундамент у зруйнованому корпусі лікарні почали на початку листопада.

Джерело

Новости Харькова