На ремонті школи у Харкові завищили ціни

Ремонтуватиме школу підприємство з оточення ексзаступника мера Харкова.

Капітальний ремонт у початковій школі проведуть за 1 240 658 гривень.

4 грудня управління освіти адміністрації Немишлянського району Харківської міської ради підписало договір із підприємством «Орембудсервіс» щодо проведення капітального ремонту будівлі комунального закладу «Харківська початкова школа №180» (вулиця Олімпійська, 27). Аукціону замовник не проводив. Підприємство пов’язане з оточенням ексзаступника мера Харкова Семена Сироти. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«Фірму заснувала громадська організація осіб з інвалідністю, керівником зазначена Ольга Білозерова. Жінка була помічницею колишнього віцемера та директора КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство» Семена Сироти, коли він був депутатом Харківської міськради», — розповіли у ХАЦі.

Антикорупційний центр порівняв ціни на будівельні матеріали, вказані у кошторисі «Орембудсервісу», із тими, що прописані у підрядах, які виконує комунальне підприємство «Харківське ремонтно-будівельне підприємство». Зокрема, «Орембудсервіс» вказав ціну на руберойд для верхніх шарів у розмірі 220 гривень за метр, «ХРБП» такий же купляє по 152 гривні. Загальна сума переплати із боку «Орембудсервісу» складе 50 000 гривень.

За тонну цементу для ремонту школи віддадуть 7200 гривень, що на 40% більше за ринкові ціни. Харківські комунальники платять за нього 5240 гривень.

Вартість погонного метра поліпропіленових труб складе 713 гривень. Інші комунальні підприємства купляють його дешевше. Наприклад, КП «Харківводоканал» віддає за такий 348 гривень. Загальна сума переплати із боку «Орембудсервісу» може скласти 100 000 гривень.

«По інших позиціях, зокрема, по сантехніці, теж є питання. Наприклад, за пряму дводюймову нікельовану «американку» заплатять 2637 гривень. Хоча в «Епіцентрі» є варіанти втричі дешевше, зокрема тих брендів, які регулярно купують харківські комунальні підприємства», — зазначили у ХАЦі.

Як писав KharkovNEWS.info, харківська поліклініка замовила ремонт поверху майже за два мільйони гривень. За аналізом ХАЦу, ціни на матеріали завищені.

Джерело

Новости Харькова