На пам’ятнику біля харківського вишу закрили російський напис

Згадка про Росію є на пам'ятнику Каразіну.

За інформацією активістів, університет попросив Міністерство культури та інформаційної політики України дозволити демонтувати напис на пам’ятнику про Росію.

На пам’ятнику Василю Каразіну, що розташований біля входу до головного корпусу Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, розміщений напис зі згадкою про Росію.

«Блажен уже стократно, ежели случай поставил меня в возможность сделать малейшее добро любезной моей Украине, которой пользы столь тесно сопряжены с пользами исполинской России», — написано на пам’ятнику праворуч.

Наразі цей напис закритий тканиною. Відповідне фото опублікували у Telegram-каналі «Деколонізація. Україна».

«На пам’ятнику Каразіну біля ХНУ тимчасово закрито написи во славу російської імперії. Згідно нашої інформації, керівництво Університету чекає на дозвіл від Мінкульту, аби їх демонтувати», — розповіли активісти.

Пам’ятник Василю Каразіна ініціював установити письменник Григорій Данилевський. Модель скульптури замовили скульптору з Петербурга, проєкт п’єдесталу робив Олексій Бекетов.

«Автори зобразили В. Н. Каразіна під час промови перед громадськістю міста 1 вересня 1802 року, в якій він обґрунтовував необхідність створення Харківського університету. На п’єдесталі — його слова: «Главным предметом учреждения университета было у меня благосостояние моей милой страны и полуденного края России». На лицьовому боці постаменту — надпис «1805–1905. Василь Назарович Каразин, положивший начало Харьковскому університету», — розповіли на сайті ХНУ ім. Каразіна.

Відкрили пам’ятник у червні 1907 року. Кілька разів пам’ятник переносили. Він побував на Університетській вулиці, потім його перемістили до саду Шевченка (1958 рік). Біля головного корпусу ХНУ ім. Каразіна пам’ятник установили у 2004 році. Університет змінив назву на честь Каразіна у 1999 році.

Фото: «Деколонізація. Україна»

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові вимагають демонтувати пам’ятник Ломоносову. Погруддя Михайлу Ломоносову стоїть біля міського палацу дитячої та юнацької творчості на проспекті Тракторобудівників, 55.

Джерело

Новости Харькова