Мешканку Харківщини судитимуть за шкідливі відходи

До суду направили обвинувальний акт.

Через звалище знизилася родючість землі.

До суду направили обвинувальний акт щодо жінки, яка забруднила землю шкідливими відходами. Правопорушниця завдала державі шкоду на суму майже 130 000 гривень. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як установило слідство, жінці надали земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства біля села Логачівка (Харківський район) у 2017 році. Площа ділянки склала два гектари. Однак замість селянського господарства жінка розмістила там відходи й речовини, шкідливі для довкілля. Забруднювала таким чином ділянку правопорушниця у період з квітня 2019 по червень 2021 року.

«Це призвело до перевищення гранично допустимої концентрації в ґрунті забруднюючих речовин. Серед них — амоній та нітрати. Незаконні дії обвинуваченої спричинили зниження родючості земель зазначеної земельної ділянки та порушення структури ґрунту», — пояснили в прокуратурі.

Обвинувальний акт стосовно жінки склали за ч. 1 ст. 239 і ч. 1 ст. 254 (забруднення земель речовинами, відходами, шкідливими для довкілля внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля, та безгосподарське використання земельної ділянки, що спричинило тривале зниження родючості її земель) Кримінального кодексу України. Її судитимуть у Харківському районному суді Харківської області.  

Як писав KharkovNEWS.info, земельну ділянку площею два гектари та вартістю майже 320 000 гривень, розташовану за межами населених пунктів Старовірівської громади (Красноградський район), віддали фізичній особі для ведення особистого селянського господарства. Однак частина ділянки є пам’яткою археології.

Джерело

Новости Харькова