Льотну академію НАУ хочуть зробити підрозділом харківського університету. Але є проблема

Вчена рада Національного авіаційного університету ухвалила рішення, але цього недостатньо.

Рішення про передачу академії має затвердити Кабінет міністрів України.

Другого жовтня Вчена рада Національного авіаційного університету ухвалила рішення про передачу Льотної академії Національного авіаційного університету (у місті Кропивницький) Харківському національному університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Згідно з рішенням, переданий майновий комплекс Льотної академії у сферу управління Міноборони. Це буде відокремлений структурний підрозділ ХНУПС ім. Кожедуба.

Як розповіли у Національному авіауніверситеті, із проханням відокремитися звернувся колектив Льотної академії. ХНУПС ім. Кожедуба попросив надати дозвіл використовувати навчально-матеріальну базу Льотної академії, оскільки йому потрібно виконувати завдання із забезпечення обороноздатності України та готувати авіаперсонал за міжнародними стандартами. Усі звернення урахували та вирішили передати Академію харківському вишу.

«Таке рішення прийнято «з метою сприяння розвитку системи військової освіти, зміцнення кадрового потенціалу Повітряних Сил Збройних Сил України та подальшого розгортання підготовки висококваліфікованих фахівців для військової авіації», — сказано у протоколі засідання Вченої ради НАУ.

НАУ скерував на погодження у Міністерство освіти та науки України проєкт розпорядження Кабінету міністрів України «Про передачу цілісного майнового комплексу Льотної академії Національного авіаційного університету до сфери управління Міністерства оборони України».

У проєкті розпорядження йдеться про те, що цілісний майновий комплекс Льотної академії НАУ передається до ХНУПС ім. Кожедуба, і студенти Академії продовжують навчання тепер у Льотній академії ХНУПС ім. Кожедуба. Гроші з бюджету, які заклало Міністерство освіти та науки на роботу Льотної академії у 2023 році, передаються Міністерству оборони України.

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту розпорядження, віддати Льотну академію НАУ харківському вишу хочуть для того, щоб наростити спроможності сил безпеки, оскільки у нього є значний досвід у підготовці пілотів. Особливо це важливо під час війни.

«В умовах мобілізації усіх сил держави та суспільства, спрямованих на протидію широкомасштабній військовій агресії російської федерації, особливе місце належить Повітряним Силам Збройних Сил України, що надзвичайно актуалізує завдання підготовки висококваліфікованих фахівців для військової авіації. Приєднання до Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба Льотної академії Національного авіаційного університету, яка має значний досвід підготовки пілотів, повною мірою сприятиме реалізації безумовного виконання вимог Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України щодо нарощування оперативних спроможностей сил безпеки і оборони та рівня їх готовності до невідкладного реагування на виклики й загрози національній безпеці», — сказано у пояснювальній записці.

Як пише «Українська правда» з посиланням на коментар Міністерства освіти та науки України, передати Льотну академію НАУ Харківському національному університету Повітряних сил ім. Кожедуба без відповідного рішення Кабінету Міністрів України неможливо. У Міносвіти кажуть, що станом на 2 жовтня не отримували проєкт розпорядження від Національного авіауніверситету.

«Я б рекомендував керівництву Національного авіаційному університету читати законодавство тому, що Вчена рада не приймає рішення про передачу майна. Для цього потрібно рішення Кабінету міністрів», — сказав заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький. 

Як писав KharkovNEWS.info, директор департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Олексій Литвинов став виконуючим обов’язки ректора Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут». Олексій Литвинов був професором Університету внутрішніх справ, трохи більше ніж рік очолював департамент ХОВА.

Джерело

Новости Харькова