Лідеру «Потона» можуть оголосити підозру заочно

Підозру можуть оголосити за фактом висловлювань Онищенка.

Лідер організації «Потон» Павло Онищенко, якого відпустив суд, тепер живе в Росії та висловлюється на підтримку загарбників.

У січні 2023 року слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Зараз проводять експертизи, за якими ухвалять рішення про оголошення Павлу Онищенку заочної підозри. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«Наразі проводиться комплекс слідчих дій та експертиз, після отримання результатів яких буде вирішено питання щодо заочного повідомлення про підозру за фактом його висловлювань», — пояснив Дмитро Чубенко.

Нагадаємо, влітку 2020 року в лісі на території Краснокутського району затримали п’ятьох учасників організації «Потон». За даними поліції, вони брали участь у збройному конфлікті зі співробітниками правоохоронних органів. Після вручення підозр, зокрема, до СІЗО відправили лідера «Потону» Павла Онищенка та її учасника Миколу Маслова.

Миколу Маслова та Павла Онищенка звинувачували за ч. 1 ст. 345 (загроза чи насильство щодо правоохоронця) та ст. 348 (посягання на життя правоохоронця) Кримінального кодексу України. Їм загрожувало до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

Однак у березні 2022 року суд не задовольнив клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Онищенку та Маслову й ті вийшли на свободу. 

Павло Онищенко говорив, що розбереться зі своїми справами та піде в тероборону. Однак він утік за кордон. Виїхати за межі України йому дозволили через наявність чотирьох дітей. Тепер Онищенко живе в Росії й патякає про «гібридний вид людства».

Джерело

Новости Харькова