Колаборант із Куп’янського району збирав особисті дані земляків для окупантів

Чоловік отримав підозру.

Зібрану інформацію могли використовувати надалі для проведення псевдорефендуму.

Співробітники Служби безпеки України оголосили підозру 56-річному жителю Куп’янського району, який працював на російських загарбників. Слідство встановило, що у липні 2022 року він влаштувався так званим «и. о. хозяйственного работника отдела административно- хозяйственного обеспечения Двуречанского территориального управления».

Чоловік збирав інформацію про людей, які отримували матеріальну допомогу від загарбників. Потім передавав її до «военно-гражданской администрации» окупантів.

«Незаконно зібрані персональні дані мешканців Куп’янського району могли бути використані окупантами для нав’язування їм у подальшому російського громадянства, а також для підготовки та проведення псевдореферендуму про приєднання до країни-агресора», — повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Після деокупації чоловік залишився у селі та сподівався, що його не знайдуть. Однак колаборанта викрила СБУ. Підозру чоловікові оголосили за ч. 2 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, 41-річна жителька Куп’янська під час окупації влаштувалася до так званого «Куп’янського лісгоспу», який був створений на базі українського державного підприємства та підпорядковувався окупаційній владі. Вона стала бухгалтеркою.

Джерело

Новости Харькова