Жителька Харківщини під час окупації очолила центр соцобслуговування

Жінку відправили під цілодобовий домашній арешт.

Слідчі оголосили підозру 62-річній жительці села Токарівка Дворічанської громади (Куп’янський район), яка під час окупації добровільно співпрацювала із загарбниками.

За даними слідства, у липні 2022 року жінка влаштувалася виконуючою обов’язки директора так званого «Дворічанського відділення терцентру соцобслуговування військово-цивільної адміністрації Куп’янського району». На посаді перебувала до вересня того ж року. Жінка організовувала роздачу російської «гуманітарки», ходила на наради до керівництва окупаційної влади, збирала на наради підлеглих, приймала нових співробітників.

«Вона отримувала в окупаційній адміністрації так звану «гуманітарну допомогу», організовувала її розповсюдження серед місцевих жителів та своїх підлеглих, створюючи ілюзію, неначе рашисти з турботою ставляться до жителів окупованих територій. Окрім цього, жінка складала і підписувала облікову бухгалтерську документацію щодо руху грошових коштів та складала заявки на фінансування видатків», — розповів речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Підозру жінці сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Жінку відправили під цілодобовий домашній арешт, однак прокуратура подала апеляцію та вимагає тримання під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, 22-річний безробітний з прикордонного села на Харківщині при окупантах став начальником відділу. Житель Козачої Лопані співпрацював з росіянами.

Джерело

Новости Харькова