Жителя Куп’янська засудили на 13 років тюрми за викрадення людей

У суді чоловік заявив, що не знав про існування відповідальності за колабораційну діяльність.

Колаборант допомагав окупантам викрадати мирних жителів.

Суд визнав винним у колабораційній діяльності 37-річного жителя Куп’янська та засудив його до 13 років позбавлення волі. За даними слідства, чоловік під час окупації міста долучився до так званого «управління МВС», яке створили загарбники. Він став «патрульним» і допомагав російським військовим проводити каральні рейди проти мирних мешканців. За свою роботу отримував 40 000 рублів.

«Тоді людей просто хапали на вулицях або вдиралися до їхніх помешкань і викрадали. Здебільшого рашисти відвозили потерпілих до місцевої катівні, звідки деякі вже не поверталися, — повідомив речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула. — На цій посаді він «наводив» рашистів на місця перебування учасників руху опору і брав участь у їх викраденні та розграбуванні майна».

Затримали колаборанта восени минулого року. Чоловіка визнали винним за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. За інформацією Харківської обласної прокуратури, у суді чоловік визнав свою вину частково.

«Пояснив, що через окупацію він не знав, що є така стаття як «колабораційна діяльність» та за неї передбачена відповідальність», — розповіли у прокуратурі.

Чоловіка також позбавили права працювати у поліції та конфіскували його майно. Вирок суду поки не набрав чинності, оскільки триває строк на подання апеляційної скарги.

Як писав KharkovNEWS.info, куп’янський підприємець дружив з окупантами. Колаборант домовився із загарбниками і відкрив в окупованому місті магазин, де продавав російські та білоруські товари.

Джерело

Новости Харькова