Жителя Харківщини судитимуть за допомогу у підготовці референдуму

Чоловік отримає вирок заочно.

Колаборант переховується від слідства.

До Чугуївського міського суду Харківської області направили обвинувальний акт щодо 54-річного жителя села Андріївка у Куп’янському районі, який співпрацював із російськими загарбниками. Чоловік займався, зокрема, збором паспортних даних односельців, що потрібні були окупантам для майбутнього «референдуму».

Слідчі встановили, що під час окупації чоловік отримав від окупантів пропозицію щодо роботи та погодився. Він став так званим «в. о. помічника начальника управління (сільський) Великобурлуцького територіального управління тимчасової цивільної адміністрації Куп’янського району».

«Колаборант виконував рішення керівництва окупаційної адміністрації і проводив прийом громадян. Крім того, він збирав паспортні дані місцевих мешканців — у подальшому представники держави-агресорки планували використати ці відомості для організації так званого «референдуму» щодо приєднання територій району до складу рф», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальний акт стосовно чоловіка склали за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує від п’яти до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Колаборант переховується, тому його будуть судити заочно.

Як писав KharkovNEWS.info, Андрій Гужа з Чугуївщини готував нелегітимний референдум. Під час окупації, окрім підготовки псевдореферендуму, він поширював газету окупантів «Харків-Z».

Джерело

Новости Харькова