Жителі Куп’янщини не хочуть евакуюватися, попри постійні обстріли

Наразі вдалося евакуювати 601 людину.

Жителі Куп’янщини залишаються у селах без електрики і газу і при загрозі обстрілів.

Російські окупанти постійно б’ють по Куп’янську. У неділю 20 серпня місто протягом усього дня потерпало від обстрілів. Загарбники застосовували по ньому всі види озброєння, зокрема, авіацію, артилерію та реактивні системи залпового вогню. У понеділок обстрілів було трохи менше, проте вже вночі 22 серпня окупанти знову вдарили по цивільних кварталах. Попри постійні обстріли, мешканці Куп’янського району не хочуть кидати свої домівки та евакуюватися. Про це повідомив в ефірі національного телемарафону голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Це [обстріли мирних кварталів — ред.] пов’язано з тим, що ворог особливих успіхів та і, в принципі, успіхів на полі бою на цьому напрямку немає. Він фактично лише посилює обстріли цивільних по цьому напрямку. Тому ми, в принципі, наголошуємо на тому, що наразі завдання там — проводити евакуаційні заходи, однак все одно залишаються такі люди, які принципово залишаються на місці. Це пов’язано з тим, що вони просто не хочуть залишати свою землю, свої домогосподарства. Наприклад, населений пункт Синьківка, яка фактично знаходиться вже перед Куп’янськом, яка постійно обстрілюється, там немає ні електроенергії, ні водопостачання, і там залишається проживати ще шість людей», — розповів Синєгубов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни поширюють фейки про евакуацію з Харківської області

Голова ХОВА зазначив: мешканцям, які хочуть евакуюватися, надають тимчасове житло, у тому числі у Харкові. Волонтери та міжнародні гуманітарні організації забезпечують їх продуктами, побутовою хімією, постільною білизною. Юристи допомагають оформити статус внутрішньо переміщеної особи, аби надалі можна було отримати відповідні виплати.

Станом на 22 серпня з прифронтових громад Куп’янського району було евакуйовано 601 жителя (евакуація проводиться з 9 серпня), серед них — 153 дитини. За останню добу евакуювали 45 мешканців, у тому числі п’ятеро дітей і 26 жінок.

Охочі евакуюватися можуть звертатися за номерами телефонів:

  • Єдиний координаційний гуманітарний центр: +380507890124 і +380637896474 (цілодобово);
  • «гаряча» лінія Куп’янської міської військової адміністрації: +380989412300 (з 9:00 до 16:00).

Як писав KharkovNEWS.info, станом на 1 серпня у Куп’янській громаді залишалося понад 12 500 жителів, зокрема 546 дітей. 9 серпня у Куп’янському районі оголосили обов’язкову евакуацію. Рішення стосується 53-х населених пунктів, які знаходяться близько до зони бойових дій. Це — лівий берег Куп’янської міської громади, Кіндрашівська, Дворічанська, Курилівська і Петропавлівська сільські громади.

Джерело

Новости Харькова