Ізюмський митрополит-утікач може очолити монастир у Росії

Московський монастир хочуть віддати одному з трьох митрополітів, на яких Україна наклала санкції.

На «посаду» претендують троє митрополітів-утікачів, які перейшли на бік Росії. 

Це митрополит ізюмський Єлісєй (Іванов), митрополит Івано-франківський Серафим (Залізницький) і митрополит роменський Іосіф (Масленніков). Когось одного з утікачів планують призначити настоятелем монастиря в Московській області, повідомляє «Лівий берег».

«Мета – показати приклад для архієреїв УПЦ МП (особливо на окупованих територіях), які не поспішають переходити в РПЦ. Мовляв, біжіть до нас, не кинемо», — пише головред «ЛБ» Соня Кошкіна.

Нагадаємо, колишній митрополит Ізюмський Єлісєй (Іванов) під час окупації Харківщини благословляв «очільника» окупаційної адміністрації Віталія Ганчева. Під час осіннього контрнаступу ЗСУ обидва збігли у Бєлгородську область.

Митрополит відмовився виконувати рішення Собору Української православної церкви Московського патріархату, який висловив незгоду з позицією патріарха московського Кирила щодо війни в Україні. Про це він заявив у коментарі, наданому одному із пропагандистських російських каналів. У вересні 2022 року Єлисєя помітили в Росії, наприкінці листопада його позбавили звання «Почесний громадянин Ізюма». Наприкінці 2022 року Єлисей за поданням СБУ потрапив під санкції РНБО України. 

Джерело

Новости Харькова