Яку компенсацію отримають жителі Харківської області за зруйноване майно

Заявки на отримання компенсації подають у "Дії".

В Україні стартував другий етап реалізації програми «єВідновлення», коли можна подати заявку на отримання компенсації за зруйноване, а не лише пошкоджене майно.

На Харківщині створили 20 комісій, які розглядатимуть такі заявки. Терміном, за який комісії мають розглянути заявки, визначено 30 днів. Розмір компенсації буде залежати від області, де розташоване зруйноване житло, типу та місця знаходження будинку. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Розрахунок пошкоджень зруйнованого майна діє відповідно до постанови КМУ № 600 від 30.05.2023 року: вартість квадратного метра у багатоквартирних будинках складає 36 422 гривні, в індивідуальному житловому будинку — 22 197 гривень. Коефіцієнт може змінюватися відповідно від регіону, типу будинку та його розташування. Після того, як людині надійшов цей електронний сертифікат, вона має право вибирати  нерухомість по всій території України», — розповів директор департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських.

Компенсацію будуть видавати як житловий сертифікат у разі, якщо вона сплачується за зруйновану квартиру, та спеціальний рахунок чи сертифікат — за зруйнований приватний будинок.

За допомогою сертифікату можна придбати квартиру або житловий будинок, кошти зі спеціального рахунку — спрямувати на закупівлю будівельних матеріалів і самостійного будівництва або на замовлення таких послуг та робіт.

Як писав KharkovNEWS.info, другий етап реалізації програми «єВідновлення» розпочався в Україні 2 серпня. Відтепер власники знищеного через війну житла можуть подати заявку на отримання компенсації для купівлі квартири або будинку. Зробити це можна у застосунку «Дія». Однак отримати кошти зможуть лише одноосібні власники житла. Витрати гроші на будівництво домівки на своїй ділянці поки не можна.

Джерело

Новости Харькова