Як у Харківській області безкоштовно отримати реабілітацію після травм

Потрібно електронне направлення від сімейного лікаря.

Реабілітаційні послуги надаватимуть 17 закладів охорони здоров’я Харківщини.

Наразі у Харківській області реабілітаційні послуги надають два надкластерні та кластерні медичні заклади, надалі такі послуги можна буде отримати ще у 15 медзакладах. Кожний буде розрахований на 30-60 ліжок.

Доказова реабілітація — це фізичні, психологічні та ерготерапевтичні вправи, які допомагають пацієнтам швидше адаптуватися до можливих обмежень функціонування. Усі послуги з реабілітації безкоштовні, за ним платить Національна служба здоров’я України. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації з посиланням на директора департаменту охорони здоров’я Максима Хаустова.

Скористатися реабілітаційними послугами може будь-який пацієнт із травмою, який звернувся до сімейного лікаря за відповідним направленням на реабілітацію. У тому числі звертатися можуть військові, які знаходяться на лікарняному або у військовому шпиталі. 

«Для того, щоб потрапити на стаціонарну або амбулаторну реабілітацію, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який випише направлення. І тоді пацієнт зможе звернутися у відділення. Існує два види — амбулаторна та стаціонарна реабілітаційна допомога. Стаціонарна допомога проходить за одним із напрямів мінімум 14 днів, і кожного дня заняття проходять не менше ніж три години на день. Якщо це складна реабілітація за двома напрямами, то перебування у стаціонарі може бути збільшено до 21 дня, із заняттями на добу більше трьох годин. Амбулаторна реабілітація включає в себе 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад одну годину на день. Кожен пацієнт у залежності від важкості травми може отримати від двох до восьми реабілітаційних циклів впродовж року», — розповів Максим Хаустов.

До реабілітації залучають лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови та мовлення, протезистів-ортезистів, психологів, психотерапевтів, медичних сестер і асистентів фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Обирати заклад для проходження реабілітації пацієнт може сам.

«Звернутися може пацієнт, який звертається до сімейного лікаря і якщо після захворювання основного або після якоїсь травми пацієнту потрібна реабілітація, то сімейний лікар виписує направлення. І далі вже із цим направленням пацієнт обирає той заклад, де йому зручніше або якому закладу він довіряє і де може проходити цю реабілітацію.

Як писав KharkovNEWS.info, до госпітального округу Харківщини поки що входять 85 медичних закладів. У Харківській області з 2021 року почали змінювати мережу медичних закладів. Тоді реорганізували дитячі санаторії та туберкульозні лікарні. У лютому 2023 року розпочався новий етап реорганізації, на якому затверджується госпітальний округ.

Джерело

Новости Харькова