«Я люблю Україну». Харківський студент розказав, чому працював на ворога і відмовився від обміну

Дмитро Давидченко не може роз'яснити, чому зливав інформацію невідомій людині.

19-річний Дмитро Давидченко рік тому за завданням невідомого сфотографував військкомат. Говорить, на той час не підозрював, що допомагає росіянам.

Колишній студент ХНУРЕ Дмитро Давидченко був засуджений за шпигунство на користь росіян. Він за завданням невідомого мав фотографувати автомобілі і військкомат. Його вчасно помітили співробітники СБУ і затримали. Тільки потім, уже в СІЗО, запевняє хлопець, він зрозумів, що працював на ворога. Про це він розказав під час інтерв’ю Володимиру Золкіну, який бере інтерв’ю у російських полонених та українців, що працювали на Росію.

Хлопець добре розмовляє українською, вів активне життя, запевняє, що допомагав ЗСУ під час повномасштабного вторгнення, а пішов виконувати завдання через бажання легкого заробітку. Скільки йому мали заплатити, не знає: розрахунку не було. Дмитро уже рік перебуває в СІЗО, цей термін зарахується йому у загальний, призначений судом. Після тюрми він хоче жити в Україні, повернутися до навчання.

«Я з Краснограда. У мене є батьки, цивільна дружина, сестра, донька. Учився на програміста на другому курсі, був лідером багатьох команд, вів активне життя, брав участь у заходах військово-патріотичних Почав спілкуватися з невідомою особою, яка попросила сфотографувати військкомат. Був затриманий співробітниками СБУ. Середній рівень достатку. Сума винагороди не обговорювалась. Я не підозрював, що з Росії. Просили також полічити кількість машин і людей. Для чого саме, я не знаю. Це був жовтень 2022 року. На той момент я не розумів, для якої сторони це. У мене не було мети здати інформацію. Я взагалі брав участь у кібер-фронті, допомагав ЗСУ донатами, зокрема зі стипендії. Я тільки після затримання зрозумів, що мій вчинок міг призвести, які наслідки могли бути. Я зрозумів це уже в СІЗО», — сказав Дмитро Давидченко.

Він звернувся до молоді, яка за його прикладом може допомагати ворогу за гроші і порекомендував бути обережними, не спілкувалися з незнайомими у мережі, не переходили за сторонніми посиланнями.

«Я люблю Україну, хочу відсидіти свій термін, бо тут моя родина. Хочу спокійно вийти, учитися і жити. Я зробив дурницю, через що жалію щодня, щоночі. Прошу вибачення», — повідомив Дмитро.  

Як писав KharkovNEWS.info, студент ХНУРЕ був засуджений за ч. 2 ст. 114 ККУ «несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань», він отримамв 5,5 років тюрми.

У вироку суду йдеться, що Давидченко у період з 28 червня по 5 жовтня 2022 року, перебуваючи у Краснограді, телефоном відправляв по Viber та Telegram невідомій особі інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ, їхнє переміщення та рух військової техніки по місту.

Наприклад, уночі 28 червня Давидченко передав дані, що вдень у Краснограді повз залізничну станцію прослідує потяг із військовою технікою, а саме з гаубицями. Також інформатор зазначив, що потяг із технікою здійснить зупинку на станції о 16:00.

Наступного дня тій же особі Давидченко повідомив місце розташування складів Збройних Сил України (а саме ангарів, у яких зберігається та обслуговується техніка) із можливістю їхньої ідентифікації на місцевості за координатами.

Джерело

Новости Харькова