Харківські правозахисники проти проведення виборів під час війни

Забезпечити легітимність передвиборчого процесу під час активної фази війни неможливо.

Десятки громадських організацій підписали документ щодо неможливості проведення виборів президента і Верховної Ради під час повномасштабної війни. Збір підписів триває.

Активісти вимагають не проводити будь-які вибори в Україні під час активної фази війни. Легітимність буь-якої передвиборчої кампанії буде під сумнівом, адже неможливо забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном. Окрім того, вибори не будуть визнані через відсутність політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану. 

«Україна – демократична країна з активним громадянським суспільством, яке виборювало своє право голосу та участі в системі державного управління через мирні акції протесту, неодноразово виступало проти фальсифікаторів виборів та зупиняло спробу вибудувати автократію в себе вдома під час Помаранчевої революції (2004) та Революції Гідності (2013–2014). Після 2014 року, національні вибори в Україні також були визнані демократичними, вільними та справедливими, як місцевими так і міжнародними спостережними місіями. Саме громадяни України і є основою її стійкості перед зовнішньою загрозою та спротиву повномасштабному російському вторгненню. Українське суспільство чутливе до подвійних стандартів. Воно боролося та зараз воює за свої переконання. Ціна такої боротьби – життя військових і цивільних. Щодня. Без пауз і відпочинку», — йдеться у зверненні.

Документ уже підписали майже 100 громадянських організацій з усією України: ГО «ОПОРА», Центр політико-правових реформ, рух ЧЕСНО, Міжнародний фонд «Відродження», Центр протидії корупції, ГО «Харківська правозахисна група» та ін. Збір підписів триває, долучитися можна за посиланням.

Автори звернення запрошують усіх зацікавлених публічно підтримати цю заяву та зупинити маніпуляції навколо теми проведення виборів в Україні під час війни, адже «вибори в Україні мають відбутися, але тільки після завершення війни і перемоги України, настання безпекових та інших умов, за яких такі вибори буде можливо організувати вільно, чесно, демократично і доступно. Ба більше, проведення виборів Президента й парламенту варто розвести в часі, інакше ми не матимемо навіть формальної системи стримування і противаг між гілками влади».

Нагадаємо, чергові вибори народних депутатів України мали б відбутися 29 жовтня 2023 року.

Джерело

Новости Харькова