Харківська влада порахує, чи варто ремонтувати будинок у центрі Харкова

Остання експертиза визнала, що п`ятиповерхівку можна відновити.

Будинок по вулиці Свободи, 11/13, який зруйнувала російська ракета, чекає ще на одну експертизу. Цього разу — економічну.

Так вирішили у Харківській міській раді після попередньої «діагностики», яка довела, що цю поверхівку можна відбудувати.

Саме економічна експертиза покликана дати відповідь на запитання, чи доцільно відновлювати цей будинок. Адже раніше він був включений до переліку з трьох багатоповерхівок, які мають демонтувати. Аналогічний «вирок» був у двох будинків по сусідству, по вул. Мироносицькій, 32 і 34.

«Рішення приймалося не Харківською міською радою. Коли звернулися люди, ми дійсно замовили інструментальну експертизу на усі, це не стосується лише цього житлового будинку, а й інших, що розміщені у центральній частині Харкова. І дійсно, що стосується цього будинку, є експертиза, що каже, що його може бути відновлено. Крім цього ми повинні розуміти, яка буде економічна експертиза, скільки це буде коштувати. Коли ми знайдемо розумний компроміс, ми це оприлюднимо. Економічна експертиза буде починатися», — сказав Терехов, повідомляє «Суспільне».

Як писав KharkovNEWS.info, навесні регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32. Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків не згодні з рішенням і бояться, що міська влада просто хоче їх знести. Вони знайшли купу помилок і значні порушення в актах обстеження та у висновках експертизи й готові звертатися до прокуратури зі скаргами, якщо їх не почують. У квітні Ігор Терехов пообіцяв, що у разі демонтажу цих будинків усім мешканцям нададуть житло у цьому ж районі.

11 серпня стало відомо, що за результатами останньої експертизи, будинок можна відремонтувати. Експерти рекомендують відновити його шляхом проведення капремонтуу 2023 році.

Джерело

Новости Харькова