Харків’янин продавав скіфські самородки, яким понад дві тисячі років

У чоловіка вилучили 21 кілограм бронзових артефактів.

Слідчі з’ясовують, де продавець узяв артефакти Скіфської доби.

До правоохоронців звернувся директор Національного музею історії України та повідомив, що побачив в інтернеті оголошення про продаж скіфських виробів — «набора бронзолитейщика» та котла загальною вагою 21 кілограм. Вироби датовані другим сторіччям до нашої ери. Вони привласнені незаконно, мають історичну й культурну цінність, є унікальними, оскільки несуть інформацію щодо стародавніх технологічних прийомів, торговельних зв’язків й рівня економіки суспільства. У музеях України таких експонатів не було.

За товар продавець просив 350 000 гривень. Як виявилося, вироби продавав 48-річний харків’янин, на сайті оголошень він був указаний під псевдонімом.

«Судячи з розміщених фотозображень, йдеться  про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради. Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Вдома у чоловіка провели обшуки. Історичну знахідку вилучили та направили на експертизу. Надалі на неї накладуть арешт. Зараз ухвалюють питання про оголошення чоловікові підозру. Інформацію про продаж артефактів внесли у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань за ч. 1 ст. 193 (незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, у листопаді у Харкові пошкодили половецьких баб. Зловмисником виявився 45-річний харків’янин, який ніде не працює. Він розповів, що кам’яні статуї порубав у стані сп’яніння.

Джерело

Новости Харькова