Харків’яни вимагають прибрати з вулиць Жукова і Московський

Російські таблички не зняли з будівель на проспектах Григоренка та Героїв Харкова.

Активісти проєкту «Деколонізація. Україна» надіслали Харківській міській раді звернення із вимогою демонтувати старі вуличні покажчики.

На проспектах Петра Григоренка та Героїв Харкова досі залишаються таблички із радянськими написами — проспект Маршала Жукова та Московський проспект. Зокрема, Жукова знайшли на будинках №5, 7, 9/1, 13, 19, 10-Б, 10-Г, 12, 12-Б, 12-В, 18-А, 53, 55 і навіть на транспортних покажчиках — в автобусному маршруті №18е та тролейбусному — №1 і №25. Московський проспект не прибрали з будинків №24-30, 27, 37, 41, 34/36, 55-А, 72, 99 і 97.

«У Харкові на проспекті Петра Григоренка, який Кернес і Терехов намагалися перейменувати назад на Маршала Жукова, досі висять таблички зі старою назвою. Терехов від ідеї перейменування відмовився, але таблички на проспекті досі з назвою Жукова», — зазначили активісти.

Фото: «Деколонізація. Україна»

Як писав KharkovNEWS.info, у травні 2022 року у Харкові змінили назви чотирьох топонімів, пов’язаних із країною-агресором. Московський проспект перейменували на проспект Героїв Харкова, узвіз Бєлгородський на вулицю Героїв рятувальників, Бєлгородське шосе на Харківське шосе, Московський район на Салтівський район.

У квітні 2022 року Ігор Терехов заявляв, що після війни у Харкові проведуть соцопитування про долю пам’ятника Жукову. Перейменовувати проспект Петра Григоренка на Жукова не будуть, оскільки це, за словами Терехова, не найактуальніше питання під час війни, і харків’яни не хочуть жодних нагадувань про Росію. 

У травні 2023 року на проспекті Героїв Харкова комунальники знімали старі вуличні покажчики із Московським проспектом.

Джерело

Новости Харькова