Харків’яни пропонують п’ять варіантів для станції метро «Пушкінська»

Меру Харкова написали петиції.

Станцію метро «Пушкінська» пропонують назвати «Поезії» або «Літературною», «Юридичною», «Молодіжною» та «Сковородинівська».

Харківському міському голові Ігорю Терехову написали петиції щодо перейменування станції метро «Пушкінська». Звернення від імені Махмуджана Джалалова, Сергія Сергеєва, Тимофія Білецького та Дениса Глушка опубліковані на сайті Харківської міської ради.

На думку Джалалова, станція «Пушкінська» гарно оформлена під тематику поезії та мистецтва, тому повинна мати відповідну назву.

«Перейменувати станцію метро «Пушкінська» на «Поезії» або «Літературна». На моє глибоке переконання, назва станції повинна відповідати вигляду об’єкта. А архітектура станції відображає тему — поезії та мистецтва. Станція метро за красою, виразністю форм та за кількістю художньо-декоративних елементів, за урочистістю оформлення роблять станцію однією з найкрасивіших станцій харківського метрополітену», — зазначив Джалалов.

Автор ще однієї петиції, Сергій Сергеєв, вважає, що «Пушкінська» має стати «Юридичною», оскільки поряд із нею розташований Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого.

«Перейменувати станцію метро Пушкінська на Юридичну, тому що вона виходить до Юридичного університету», — пояснив Сергеєв.

Від Тимофія Білецького надійшла пропозиція щодо перейменування «Пушкінської» у «Молодіжну». У своєму зверненні Білецький зауважив на важливості дерусифікувати станцію та пояснив, що назва «Молодіжна» найбільше підійде для цього, оскільки неподалік станції знаходиться Молодіжний парк, де збирається, у тому числі молодь.

«Зокрема, станція «Молодіжна» відповідатиме особливостям місцевості та поблизу розташованому парку, який також має назву «‎Молодіжний». Це популярне місце відпочинку для молоді, що підкреслює статус Харкова як фактичної столиці молоді в Україні. Крім того, назва «‎Молодіжна‎» відмінно вписуватиметься у концепцію архітектурного оформлення станції.
Наприкінці, відзначу, що пропозиція перейменування на «‎Молодіжну» є кращою альтернативою порівняно з раніше розглянутими варіантами, такими як «‎Політех», «Сковородинська», «‎Ярослава Мудрого» та iншi. Вона краще відповідає духу та специфіці даної локації», — написав Білецький.

Денис Глушко запропонував для «Пушкінської» назву «Сковородинівська». Він вважає, що така назва легше запам’ятається жителям і не буде плутанини, оскільки вулиця Пушкінська уже перейменована на Сковородинівську.

«Оскільки у Харкові замість вулиці Пушкінської вже з’явилася вулиця Сковороди, перейменування станції метро за аналогією на «Сковородинівська» не плутатиме жителів Харкова та гостей міста іншою назвою, а якраз логічним було б розташування станції метро на однойменній вулиці, як це було раніше», — пояснив Глушко.

Зазначимо, електронну петицію мер Харкова розгляне, якщо вона набере 5000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. Збір підписів щодо перейменування станції метро «Пушкінська» розпочався 13 і 14 лютого. Підтримати петиції можна:

  • перейменування станції метро «Пушкінська» на станцію «Поезії» або «Літературну» — за посиланням тут,
  • перейменування станції метро «Пушкінська» на станцію «Юридичну» — за посиланням тут,
  • перейменування станції метро «Пушкінська» на станцію «Молодіжну» — за посиланням тут,
  • перейменування станції метро «Пушкінська» на станцію «Сковородинівську» — за посиланням тут.

Нагадаємо, раніше Терехова просили перейменувати станцію метро «Пушкінська» у «Політех» («Політехнічну»), «Ярослава Мудрого» та «Григорія Сковороди».

Як писав KharkovNEWS.info, вулиця Пушкінська змінилась, але станція метро досі залишається «Пушкінською». У міськраді обіцяли протягом найближчих місяців знайти нову назву для неї, а також іще 400 вулиць.

Джерело

Новости Харькова