Харків’янам знову надають кредити на доступне житло

Програма не працювала понад рік.

У Харкові відновили дію цільової програми будівництва (придбання) доступного житла на 2021-2030 роки.

Програму призупиняли з початку війни через значні пошкодження інфраструктури Харкова, житлового фонду, а також з інших причин. Наразі в місті пошкоджені більше ніж 4000 житлових будинків, попри це повернулося багато жителів, також тут проживають переселенці. Тому дію програми вирішили відновити. Про це повідомили у Харківській міській раді з посиланням на департамент економіки та комунального майна.

«Харківська міська рада завжди була для нас стратегічним партнером, і ми дуже раді, що відновлюємо кредитування та починаємо забезпечувати харків’ян житлом. Це перші кредити за міською програмою під час дії воєнного стану. Сьогодні це єдина іпотечна програма, яка працює у Харкові», — розповів голова правління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний, яка є виконавцем програми.

У травні 2023 року міською цільовою програмою будівництва (придбання) доступного житла вже скористалися три молоді родини. Їм надали кредити на власне житло на загальну суму 4,7 мільйона гривень.

За інформацією Харківської міськради, на наступні місяці заплановано відновлення роботи також за іншими напрямками програми доступного житла.

Зазначимо, станом на початок січня 2023 року у Харкові в черзі на отримання житла стояла 14 661 родина, яка потребувала поліпшення житлових умов, і 551 родина — це ті, хто хотіли долучитися до житлово-будівельного кооперативу. З усієї кількості жителів, які перебували в черзі, 6949 родин мають право на позачергове поліпшення умов.

Із початку дії житлових програм у Харкові та станом на початок січня 2023 року правом на поліпшення житлових умов скористалися 788 родин, гроші на це виділені з міського бюджету. Зокрема, 206 родинам надали державну підтримку на будівництво (придбання) житла, 574 родини взяли кредити на пільгових умовах, ще вісім — отримали часткову компенсацію відсотків.

Харків’янам надають державну підтримку за коштом міського бюджету. Її розмір складає 50% розрахункової вартості будівництва або придбання доступного житла. Програма доступна для співробітників бюджетних установ, комунальних підприємств, учасників бойових дій, переселенців та молодих родин.

Як писав KharkovNEWS.info, за перший тиждень роботи державної програми щодо компенсації на відновлення пошкодженого через війну житла «єВідновлення» українці подали 10 440 заяв про отримання відповідної допомоги. Найбільша кількість таких заяв надійшла від мешканців Харківщини.

Джерело

Новости Харькова