«Хаотичні обстріли мінометами, артилерією, С-300». Як живе прикордонна Вовчанська громада

За інформацією: Суспільне Харків.

Тамаз Гамбарашвілі. Лютий 2023 року. Фото: Суспільне Харків

У Вовчанській громаді бойові дії розпочалися після звільнення, у вересні. До того — від початку вторгнення — громада була у тилу. Нині лінія фронту проходить уздовж державного кордону, і російська армія веде щоденні обстріли населених пунктів. Б’ють мінометами, артилерією, ракетами С-300.

Вовчанськ від’єднаний від решти регіону річкою Сіверський Донець, і через зруйнований міст дорога до Харкова — в об’їзд — замість години забирає три-чотири. У громаді немає газу, часто через обстріли зникає електрика.

Скільки дорослих і дітей лишилися в громаді, як налагодили навчання для школярів, чому в громаді немає газу — Суспільне Харків розповів очільник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

У Вовчанську лишаються 4,5 тис. людей

Після деокупації частина громад опинилася в глибокому тилу, а ваша лишилась на лінії фронту?

Після окупації 24 лютого Вовчанська громада була в глибокому тилу, бойових дій майже не було, була глибока окупація — ні руйнацій, ні обстрілів ці 8 місяців не було.

Після 11 вересня, коли наші війська звільнили територію громади без жодного пострілу, росіяни вийшли на свій кордон і почалися масові обстріли території громади.

Тобто війна у сенсі бойових дій для жителів громади почалася від вересня?

Так.

Правду говорять, що частина жителів громади не дуже зраділи звільненню?

Деякі люди були, які вітали окупантів, але після 11 вересня вони разом з окупантами виїхали на територію РФ.

Наслідки авіаобстрілу Вовчанська на Харківщині 11 лютого 2023 року. Фото: ДСНС

Після деокупації в громадах, голови розповідають, починається двосторонній зустрічний рух: частина людей, яка встигла виїхати, повертається, частина — виїжджає, розуміючи, що наближається зима і бойові дії. Чи так у вас?

Після деокупації масово люди виїхали, одиниці поверталися саме у Вовчанськ, щоб подивитися на своє майно, свої будівлі, але однаково не залишались зимувати на території громади.

Кількість населення зменшилася. До повномасштабної війни у громаді жили 36 тис. людей, 17 тис. жили саме у Вовчанську. Зараз у громаді — 12 тис. людей живуть, у Вовчанську — близько 4,5 тис. населення.

Наслідки російського обстрілу Вовчанська на Харківщині. 21 січня 2023 рік. Фото: Харківська обласна прокуратура

Ви кажете, що люди поверталися подивитися, які евакуювалися до захоплення. Вони хотіли подивитися, чи не розграбоване їхнє майно?

Так, вони переживали за своє майно, тому що окупанти жили у будинках, користувалися будинками, квартирами, авто.

Є розуміння про масштаби таких збитків?

Збитки великі, оцінити їх не можемо — йдуть бойові дії, повну інвентаризацію комунальної, державної власності чи особистого майна провести не можемо. Збитки значні, оскільки відбиралися техніка не лише в населення, а й у сільгоспвиробників.

Міст у Старому Салтові та транспорт

Чи є у вас відчуття, що ви відрізані через річку, зруйнований міст? Що до вас складно дістатися.

Так, логістика у нас дуже складна, міст зруйнований, об'їзд займає багато часу, дорога не дуже доброї якості.

У грудні керівник служби автодоріг не виключав, що міст зроблять до кінця року.

До кінця року вони зробили проєкт, заклали бюджетні кошти на 2023 рік. Будемо сподіватися, що закінчаться бойові дії і розпочнеться будівництво цього мосту в Старому Салтові. Це дуже близько до кордону.

Зруйнований міст у Старому Салтові під час російського вторгнення РФ в Україну. Січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Скільки зараз займає дорога з Вовчанська до Харкова?

Якщо їхати автомобілем, то близько 3-4 години.

Є громадський транспорт?

Перевізники не ризикують, виїхали. Їх немає на території громади. Є волонтер, які за мінімальну плату на пальне возять з Вовчанська до Старого Салтова. Потім люди перебираються через міст, на човнах. У Старому Салтові є перевізники, які возять до Харкова. Це мікроавтобуси. Це одна людина, яка не боїться, взяла на себе відповідальність.

Газ та світло

З чим найгірша ситуація в громаді з точки зору послуг?

Найбільша проблема — це газ, оскільки мережа у нас була стара радянська, вона заходила з РФ. Після деокупації наших територій 10 жовтня нам відключили газ і ми в зиму пішли без газу. Ми зупинили всі котельні. Всі багатоповерхівки залишилися без опалення. Це значна проблема. Приватні домоволодіння, а їх половина, користувалися газом, і теж лишилися без опалення.

Наслідки обстрілів Вовчанська на Харківщині, 2022 рік. Фото ілюстративне. Автор: Поліція Харківщини

Людей в багатоповерхівках немає?

Частина залишилась. Живуть без опалення, води. Забезпечуємо їх обігрівачами. Вони відмовляються залишати свій будинок, своє місто. Їм пропонували евакуацію, інше житло. Змусити не можемо.

Проблема з газопостачанням, з цією гілкою, яка заходить з РФ, давня. Багато років йшлося, що потрібно забезпечити газом Вовчанськ саме з української сторони, але я пам'ятаю, що люди мають встановити твердопаливні котли, і комунальні заклади мають облаштувати такими котлами. Це не допомогло?

У нас з 2014 року була підготовка, ми розуміли, що в кожну хвилину в нас можуть вимкнути газ. Деякі котельні переведи, деякі домоволодіння теж перейшли, але, знаєте, в нас люди такі: поки газ є, будемо користуватися газом, потім переробимо.

Школи, амбулаторії, лікарня переведені. Центральна районна лікарня у нас опалюється і працює.

Якщо говорити про світло. Це не повний блекаут в громаді?

Ні, були кілька моментів, коли не було світла у понад пів половини громади день-два. 31 грудня перед Новим роком був масовий обстріл. О 22:00 пів громади лишились без світла. Ми відновили лише десь 10 січня. 10 днів у новорічні свята люди були без світла.

Під час окупації Вовчанськ був свого роду адміністративним центром окупованої Харківщини?

Все керівництво Вовчанської міської ради співпрацювало, разом поїхало з окупантами. Коли мене призначили, я приїхав — голе поле: не було керівників, працівників структурних підрозділів. Вони зрозуміли, що якщо вони співпрацюють з окупантами, то у них вже дороги в Україну немає.

Єдині, хто лишився, за це звала їм, це комунальні підприємства. Вони працюють.

Освіта у Вовчанській громаді

Школи не працюють?

У нас на території громади 21 школа. Почали працювати шість. Діти, які лишилися, не займалися.

В Куп'янському районі намагалися запустити навчальний процес саме окупанти.

З 1 вересня намагалися вчити за програмою РФ. Батьків змушували, тисли. Казали, що якщо дитина не буде протягом двох тижнів ходити до школи, то вони мають право подати в "опікунську раду", позбавити батьків прав на дитину. Президентів таких не було, бо школи працювали лише 10 днів.

1200 дітей у громаді. Більшість дітей, які виїхали, займаються у своїх школах онлайн, навіть ті, які зараз закордоном. Діти пів року не займалися.

Яка доля вчителів, які пішли на співпрацю?

Вони майже всі звільнені. Правоохоронці розбираються. Дітям не дозволяли говорити українською, з кабінетів прибрана вся символіка українська. Ідеологічний тиск був дуже великий. Вісім місяців розказували одне й те саме, мовляв, ви тепер Росія. Люди вистояли. У деяких школах до 1 вересня висів наш прапор. Не на одній. Там, де директори не хотіли співпрацювати. Прапори знімали — вони повертали.

Обстріли щодня

Репресії в громаді були жорстокі?

Якщо порівнювати з Ізюмом, то ні, але в центрі є агрегатний завод, там була катівня. Там тримали багато людей. Усі, хто не був згоден з окупаційною владою, відправляли у катівню. Там людей намагалися зламати. Однак масових поховань, зниклих безвісти у нас таких фактів немає. Деяких людей тримали по 49 діб. Це ізоляція була.

Наслідки авіаобстрілу Вовчанська на Харківщині 11 лютого 2023 року. Фото: ДСНС

А як функціонував кордон?

Його не було. Люди перетинали блокпости. Кордону, штам у паспорті — нічого такого не були.

Майже щодня в громаді обстріли?

Так, навіть по кілька разів. Намагаємося скласти графік, коли вони б'ють, але його немає, як і мети ударів. Це хаотичні обстріли по всьому місту — артилерія, міномети, ракети С-300. Теж почали бити ракетами. Це чистий терор населення.

Я думаю, що окупанти відмовилися захопити цю територію, бо якщо вони б хотіли повернутися, то не знищували б інфраструктуру, школи, лікарні.

Наслідки авіаобстрілу Вовчанська на Харківщині 11 лютого 2023 року. Фото: ДСНС

В громаді ніхто не голодує, всі забезпечені ліками. Лікарня забезпечена, аптека працює. Була проблема — кому працювати в аптеці. Ми відкрили відділення банку попри обстріли, щоб люди могли отримувати гроші. Ринок працює, є маленькі приватні магазинчики, супермаркети не працюють.

Два тижні тому було, що приїздила мобільна група роздавати пенсії, дрони побачили скупчення, почався обстріл. Люди розбіглися, мобільна група поїхала. Усі цілі.

Що відомо

  • 23 жовтня в результаті бойових дій у Вовчанській громаді близько 8 тисяч людей залишилися без газу через пошкодження на території РФ.
  • Частина житла та котелень у Вовчанську з радянських часів під'єднані до російського газопроводу — від нього залежать близько 16 тисяч людей.
  • Посадовці Харківщини просили урядовців надати гроші для будівництва нового газопроводу. У 2019 році для цього були потрібні сотні мільйонів гривень. Розв'язати проблему з газопостачанням у Вовчанськ намагалися останні роки.
  • Дамба через Печенізьке водосховище у Старому Салтові сполучає Старосалтівську та Вовчанську громади. Обидві громади були окуповані від початку вторгнення РФ. Міст через водосховище у Старому Салтові пошкоджений внаслідок воєнних дій.
Новости Харькова