«Гвардія наступу» на Харківщині: скільки добровольців записалися та які до них вимоги

За інформацією: Суспільне Харків.

Нацгвардійці обороняють кордон з РФ на півночі Харківщини. Листопад 2022 року. Фото: В’ячеслав Мавричев / Суспільне Харків

Серед охочих подати заяву на вступ до "Гвардії наступу" на Харківщині є представники різних професій. Для вступу кандидати мають пройти військово-лікарську комісію та випробування фізичної витривалості.

Скільки заяв на вступ до професійно-штурмових бригад МВС написали жителі області — в ефірі Українське Радіо Харків розповів начальник східного відділення комплектування іміджево-видавничого центру Національної гвардії України підполковник Олексій Костін.

Чи є дані, скільки людей подали заявки на Харківщині?

Є інформація стосовно заяв, які подають на сайті МВС. На 10 лютого близько 7 тисяч заяв оформили по всій Україні. На Харківщині — близько 300 людей, з них більше жителів області.

До нас звертають і жінки. 9 лютого двоє прийшли з лікарень, мали певний досвід, і вже в підрозділі проходять підготовку. Йдуть і кухарі, і зв'язківці — люди різних професій.

Долучитися до бригад можна тільки на сайті МВС?

Крім анкет, можна і прийти у ЦНАП, де є представники бригад (Держприкордонслужби, Нацполіції, Нацгвардії). Кожен може поговорити з представником тієї бригади, яка зацікавила найбільше, потім поспілкуватися з представником іншої й так далі. Так само можна буде потім змінити бригаду, якщо людина захоче.

Нині можна вступити у п'ятьох центрів надання адмінпослуг: це Красноград, Богодухів, Лозова, Зміїв та Мерефа.

Від 14 лютого додатково це можна буде зробити у Центральному ЦНАПі Харкова, а також у центрах адмінпослуг Київського та Індустріального районів.

Кого беруть до цих бригад, які вимоги до добровольців?

Беруть не всіх, з кожним окремо проводимо бесіду, потім проводиться військово-лікарська комісія, також перевіряємо фізичну витривалість. Припустімо, якщо це розвідка, то там випробування інші, якщо підрозділ мінометних, будуть вчитися і стріляти.

Яка оплата і це є пільги для добровольців "Гвардії наступу"?

Усі, хто вступає на службу у новостворені бригади, матимуть такі ж саме пільги, гарантії, як і у Збройних силах України. Військові можуть піти на контракт або по мобілізації. Просто є така категорія, приміром, хлопців, які не проходили військову службу до 27 років, то вони не можуть по мобілізації, вони йдуть за контрактом.

Новости Харькова