Головнокомандувачем Збройних сил України став Олександр Сирський

На посаду головнокомандувача призначений командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Олександр Сирський став новим головнокомандувачем ЗСУ.

У четвер 8 лютого у вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський повідомив про призначення нового головнокомандувача Збройних сил України. На місце генерала Валерія Залужного став командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський. У своєму зверненні голова держави подякував Залужному за два роки захисту країни та розповів про оновлення керівництва Збройними силами України. Сирського назвав досвідченим командувачем.

«Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Ретельно підбирається кожен, чий досвід зараз послужить оновленню Збройних Сил. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача — бойового командувача — генерал-полковника Олександра Сирського. Він має успішний досвід захисту — провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу — Харківської визвольної операції. Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», — сказав Зеленський.

Зазначимо, Олександру Сирському — 58 років. Із травня по серпень 2019 року Сирський був командувачем Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил України, у серпні того ж року став командувачем Сухопутних військ ЗСУ. У 2020 році отримав звання генерал-полковника. На початку повномасштабного вторгнення був командувачем оборони Києва, з літа 2022 — один із командувачів контрнаступом у Харківській області. Наразі є командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Герой України, почесний громадянин Харківської області.

Як писав KharkovNEWS.info, увечері 8 лютого, напередодні вечірнього звернення, Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram-каналі про зустріч із Валерієм Залужним. Прямо про звільнення головнокомандувача президент не сказав, однак подякував Залужному за захист України та розповів, що запропонував йому надалі бути в команді.

Джерело

Новости Харькова