Гауляйтеру Балаклії оголосили ще одну підозру

Клаьорант переховується на непідконтрольній території.

Гауляйтер перебуває у розшуку.

Слідчі оголосили підозру 50-річному гауляйтеру Балаклії. За даними слідства, наприкінці травня 2022 року чоловік добровільно став так званим «главой  г. Балаклея Изюмского района Харьковской области». За роботу на посаді гауляйтер отримував 100 000 рублів. Аби отримати цю посаду, чоловік приїхав з окупованої Горлівки (Донеччина).

«Псевдоочільник «вирішував» питання «соціального захисту населення», «гуманітарної допомоги» тощо. Також він узгоджував з представниками зс рф пересування громадян окупованими територіями Балаклійської територіальної громади Ізюмського району. Підозрюваний виступав на культурно-масових заходах, під час яких звучали гасла на підтримку «СВО» та російської федерації», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забуті гауляйтери. Де живуть і що роблять зрадники із Харківської області

Окрім цього, гауляйтер роздавав інтерв’ю російським пропагандистам. Зокрема, у червні 2022 року його транслював телеканал «Росія-24», за деякий час чоловік прийшов до пропагандиста на YouTube-канал. Після деокупації гауляйтер утік на непідконтрольну Україні територію.

Підозру чоловікові склали за ч. 5 ст. 111-1 і ч. 2 ст. 111 (колабораційна діяльність та держзрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Проте підозру гауляйтеру оголошують не вперше. Першу підозру він отримав у серпні 2022 року, коли ще Балаклія перебувала під окупацією, це була також заочна підозра.

Зазначимо, гауляйтер Балаклії, якому оголошені підозри, — це Юрій Шевченко. Він народився у Горлівці, з 1991 по 1993 роки служив в українській армії. Є громадянином Росії, при цьому має й український паспорт. За даними бази «Миротворець», Шевченко називає себе «волонтером гуманітарної організації «Мир — Харкову». Раніше у захоплених містах та селах Ізюмщини він роздавав пропагандистську газету.

Джерело

Новости Харькова