Друзі просять присвоїти Героя України легендарному бойовому медику, що загинув на Харківщині

Євген Храпко багато років віддав створенню тактичної медицини в Україні.

Володимира Зеленського просять присвоїти звання Герой України Євгену Храпку, який загинув у червні під час евакуації поранених бійців. 

Відповідну петицію оприлюднив Ігор Збишко.

«Євген Храпко  — український бойовий медик, інструктор з тактичної медицини, інструктор Європейської ради реанімації, військовослужбовець (сержант) військової частини А0501. Євген працював над створенням спеціалізованого навчального центру тактичної медицини в Десні (Київ, Україна): завдяки йому в ЗСУ з’явилася військово-облікова спеціальність «бойовий медик» та штатні посади для медичного персоналу без медичної освіти. Євгена називають «хрещеним батьком» бойових медиків у Збройних Силах України», — сказано в документі.

Нагадаємо, Євген Храпко 25 лютого повернувся до Харкова і одразу пішов до військкомату. У складі 92-ї бригади за 3,5 місяці війни евакуював з передової понад 100 поранених бійців. Євген загинув 11 червня, коли його автомобіль “швидкої” наїхав на міну під час евакуації поранених на півночі Харківської області. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.   

Євгенові Храпку було 37 років.

«За словами друзів, вони боялися за життя Євгена, бо добре знали, що він без сумніву піде в саме пекло, якщо йтиметься про життя людей. Батько Євгена, Віктор Храпко, згадує також випадок, коли після розриву фосфорної бомби було зруйновано житловий будинок і Євген намагався витягнути з-під завалів чоловіка, врятувати його. Під час телефонної розмови з батьком був у розпачі, тому що не вдалося… Та вже наступного дня спеціально зателефонував, аби повідомити радісну новину — витягли!!! Врятували!!!», — говориться в петиції.

Залишити голос за присвоєння Героя Євгенові Храпку можна за посиланням.

Джерело

Новости Харькова