Друга спроба для Первомайського. Чому перейменування міст і сіл в Харківській області триватиме довго

Спроби змінити назву населеного пункту часто не мають підтримки у людей.

Мер Первомайського не полишає спроб перейменувати місто. На сесію міськради вдруге виноситься пропозиція назвати населений пункт Добродаром. Тим часом в Інституті Національної пам’яті готують перелік міст та сіл, які повинні змінити назви згідно з законом про деколонізацію. І Первомайський, і Красноград будуть у ньому.  

Деколонізація топонімів Харківської області не буде швидкою. Якщо за перейменування вулиць місцеві ради (за винятком Харкова, де треба перейменувати ще понад 400 топонімів) голосують біль-менш регулярно, то ідея перейменувати населений пункт, як правило, натикається на спротив і політиків, і населення. 

Друга спроба стати Добродаром

Місто Первомайський — одне з найбільших в Харківській області, там проживає майже 30 тисяч людей. Свою назву воно отримало лише в 1952 році на честь однойменного колгоспу, а до цього називалось Лихачеве — на честь поміщика, що володів землями, на яких  побудували залізничну станцію. 

Назва міста — очевидно радянська, тому перша спроба декомунізації відбулася ще в 2016 році. Але тоді ініціативу міського голови не підтримали місцеві депутати, а в законодавстві не було чіткої вимоги змінювати топоніми, що пов’язані зі святом Першого травня. Але зараз така вимога є, тож в міськраді взялися за роботу: зібрали пропозиції, провели громадське обговорення, голосування і запропонували варіант, що переміг, на сесію — аби місцеві депутати звернулись до Верховної Ради з проханням змінити назву міста. Тоді, 28 квітня, первомайські депутати голосування провалили — більшість не з’явились на сесію, а з 16 присутніх лише 9 були «за». Через два місяці мер міста вирішив повторити спробу та знову виніс Добродар на голосування — але без особливої надії на успіх.

Депутати не хочуть голосувати за Добродар. Фото: Первомайська міська рада

«Голосів за перейменування ми не маємо. Зараз прихильників цієї ідеї вже стало більше, депутати поділилися 50 на 50, але ідея поки що не домінує», — зізнався міський голова Первомайського у розмові з KharkovNEWS.info.

За його словами, частина депутатів не хоче голосувати «за», бо їм не подобається нова назва — Добродар. Вони пропонують запустити процедуру вибору назви повторно. Як і очікувалося, на сесії 29 червня перейменування не підтримали. Тож мер і депутати вирішили організувати нове голосування, але цього разу провести його в один тур, щоб визначитись з вибором до липневої сесії. Перший раз ця процедура заняла три місяці. 

Красноград перейменують, а Краснокутськ — ні

Дати Первомайську нове ім’я все одно доведеться. Нещодавно Національна комісія зі стандартів державної мови склала рекомендації до органів місцевої влади і запропонували позбавитись назв, які не відповідають правилам української мови. До цього переліку увійшов і Первомайський. Щоправда, депутатам не обов’язково негайно відповідати на пропозицію — рішення наказав скасувати міністр освіти і науки Оксен Лісовий, якому ця комісія підпорядкована.

«Виглядає, що члени комісії підійшли до розроблення рекомендацій дуже формально. Є у назві корінь “красн” або “черв”? Ок, перейменувати. А чи є там насправді історичний зв’язок із комуністами, ніхто не вивчав (а це, власне, і не завдання цієї комісії)», — заявив міністр.

Поки члени комісії працюють над пропозицією, в Інституті національної пам’яті ведуть свою роботу. Задача інституту — скласти рекомендації щодо перейменувань не лише тих топонімів, що не відповідають правилам української мови (наприклад, село Оддихне в Лозівському районі раніше називалось станція Відпочинок), а й таких, що пов’язані з російською імперською політикою. Тож може бути таке, що із двох сіл з однаковими назвами одне перейменують, а інше — ні.

«У Харківській області є одна з багатьох Олександрівок, але вдалося встановити, що село було перейменовано після скасування кріпацтва на честь Олександра Другого. Його потрібно перейменувати. А є селище Кутузівка, по якому в нас немає інформації про те, що воно має якийсь стосунок до Кутузова — ми не можемо пропонувати перейменувати його згідно з законом», — пояснила KharkovNEWS.info керівниця Північно-Східного відділу Українського інституту національної памʼяті Марія Тахтаулова.

Красноград доведеться перейменувати у будь-якому випадку. Фото: UA-Travels

Це ж стосується і багатьох топонімів, що утворені від слів «красний» і «червоний». Наприклад, місто Краснокутськ свою назву залишить, бо слово красний тут вжите у значенні красивий, ніякого відношення до більшовиків назва не має. А от Красноград треба буде переіменовувати. Сучасна назва з’явилася у міста в 1922 році, але й історичну повернути не вийде, бо раніше Красноград називався Костянтиноград на честь онука російської імператриці Катерини Другої. Спеціалістам та краєзнавцям доведеться дослідити інші топоніми місцевості або гідроніми (назви водних об’єктів), аби придумати нову назву.

У Краснограді, на відміну від Первомайського, процедурою перейменувань ніхто не займається, тож, імовірно, ім’я для міста шукатимуть експерти Інституту національної пам’яті, а рішення ухвалить Верховна Рада без звернення місцевих депутатів.    

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова