Дрова, буржуйки, пункти обігріву: як переживає зиму Липецька громада Харківщини

За інформацією: Суспільне Харків.

Військові на Харківщині готуються до зими. Осінь 2022 року. Фото: Руслана Богдан / Суспільне Харків

У Липцях, Слобожанському та Борщовій енергетики відновлюють електропостачання. Громада постійно перебуває під російськими обстрілами, частина територій — замінована.

У громаді облаштували пункти, де люди можуть обігрітися та зарядити гаджети. Як переживають зиму місцеві, в ефірі Українське Радіо Харків розповів начальник Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко. Далі — пряма мова.

Відновлення електро- та газопостачання

Постачання газу у нас повністю відновлено, є деякі ділянки, де зараз людей мало проживає. Там немає нагальної потреби відновлювати газопроводи, які дуже пошкоджені.

У нас 17 населених пунктів. Відновлення електроенергії триває по трьох — Липці, Слобожанське і Борщова. Останні населені пункти залишаються без електроенергії, ще невідомо, коли вона буде.

Ситуація з розмінуванням

Здебільшого розміновано Липці, Веселе — лінія електропередач. Але є одна ділянка, яка проходить через заплаву річки, дуже велика там рослинність, трава, лози, на жаль, вона не розмінована. Ми не можемо почати ремонт цієї лінії електропередач.

Читайте також: "Є села, в яких немає людей": начальник Липецької військової адміністрації на Харківщині — про ситуацію після деокупації

Також багато ліній електропередач розташовані у безпосередній близькості до кордону з Росією, це дуже велика небезпека для тих бригад, які відновлюватимуть їх.

Чим обігріваються люди

Ми розвезли населенню дрова. Забезпечили кожен населений пункт дизельними генераторами, тому є такі осередки, де люди можуть прийти зарядити телефони, поспілкуватися.

Читайте також: Які громади отримали найбільше безплатних дров на Харківщині

На даний час обстріли громади тривають, зараз видаємо буржуйки людям. Ми видали 40 буржуйок, завезли 60 буржуйок і на підході ще.

Кількість жителів громади

У нас практично всі населені пункти потерпають від обстрілів, але ті, які ближче до кордону, найбільше. Це Глибоке, Стрілеча, Красне, Зелене, Нескучне, Тернова, Перемога, щоправда, в Тернові й в Зеленому зараз уже й жителів немає.

До повномасштабної війни було 13 500 жителів на всю Липецьку громаду. На даний час у нас проживає 1 860 людей, десь у січні почала зростати кількість, але у зв'язку з обстрілами частина жителів знову покинула нашу громаду. Це насамперед жителі Пильної й Борисівки.

Що відомо

  • Село Липці перебувало в окупації з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації. 13 вересня українські військові встановили українські прапори у селах Липці, Глибоке та Стрілеча.
Новости Харькова