До Харкова повернулися менше третини айтішників

Фахівці повертаються у місто.

IT-фахівці у більшості працюють за кордоном.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Харкові працювали та постійно жили від 50 000 до 55 000 IT-фахівців. Станом на квітень 2022 року у місті залишилося 10% IT-вців. Наразі їх налічується від 20 до 25%. Фахівці дуже повільно повертаються у Харків. Про це повідомила виконавча директорка Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал на інвестиційному форумі Kharkiv: Restart.

«Якщо казати про людей. IT-галузь зростала в Україні не тому, що тут були найкращі умови для зростання, а тому що тут були найталановитіші люди. Сьогодні галузь — це є люди, це є потенціал. Харківська галузь до вторгнення, це було 50-55 000 IT-вців, що постійно жили у Харкові, вони нікуди не хотіли їхати. Звичайно, коли було вторгнення, була евакуація, ми як кластер, допомагали з цією евакуацією. Відповідно, залишилося тільки 10%. Сьогодні люди потроху повертаються. Але для того, щоб люди поверталися, потрібно створювати вже нам разом умови. Бо якщо раніше бізнес казав, до держави який був головний меседж: «Будь ласка, не заважайте».Сьогодні вже в нас настільки великий виклик, що ми вже не можемо не заважати один одному і працювати у відриві один від одного. Ми маємо працювати всі разом, бо в нас занадто великий виклик. І ми не можемо подолати його окремо один від одного», — розповіла Шаповал.

Динаміка проглядається і у спільноті Kharkiv IT Cluster. Станом на кінець 2021 року спільнота Харківського IT Cluster складала понад 130 учасників і партнерів, наприкінці вересня 2023 року їх налічувалося понад 270. Як пояснила Ольга Шаповал, загалом під час війни зростали та з’являлися кластери, які були на Заході. При цьому, Харківський кластер зміг зрости у два рази саме завдяки тому, що компанії виживали, консолідуючись. Із понад 270 учасників і партнерів лише одна компанія закрила свій бізнес.

Під час війни IT-галузі вдалося зрости. У 2000 році експортна виручка IT-галузі України складала 0,2 мільярда доларів, у 2020 — п’ять мільярдів, у 2021 — 6,9 мільярда доларів. У 2022 році розмір експортної виручки склав 7,3 мільярда доларів, у 2023 році — 6,73. Багато іноземних замовників вимушені були закрити юридичні особи в Україні, оскільки вони знаходилися на окупованих територіях.

«Галузь IT — це єдина галузь, яка зростала у 22-му році. Насправді у 2022 році, так, у 23-му році потрошку вже ця галузь почала падати. Цей потенціал, з одного боку, сьогодні є, а з іншого боку, для того, щоб його зберегти, а цей потенціал є насамперед люди, ми маємо з вами об’єднуватись та досить багато працювати. Чому це важливо особливо для Харкова? Бо насправді IT-галузь на сьогодні складається (це є контекст, це не для того, щоб оцінювати — це погано чи це непогано) переважно це підприємці, які напряму працюють з іноземними замовниками, понад половина галузі. Таких людей стало більше, бо багато компаній, на жаль, не могли працювати напряму, наприклад, з юридичними особами з окупованих територій, і компанії вимушені були закривати юридичні особи в Україні», — сказала Шаповал.

У 2022 році податки IT-галузі Харкова склали 4,31 мільярда доларів (це єдиний податок і податок на доходи фізичних осіб, місцевий бюджет), 1,3 мільярда доларів (єдиний соціальний внесок), 487 мільйонів доларів (податок на додану вартість і податок на прибуток, державний бюджет).

«Відповідно сьогодні це понад половина, але у 20 році ці люди формували місцеві бюджети. Це цифри, які IT-підприємці та підприємці Харківщини сплатили до місцевого бюджету і до державного бюджету України. Це є цифри, які є більші на 10%, ніж цифри 21-го року. Відповідно це є таким бюджетним потенціалом для Харкова, в якому ми знаємо, що від 50 до 70% підприємств зупинили роботу. І коли сьогодні ми кажемо про те, що Харків має відбудовуватися, він має відбудовуватися, але для України дискримінаційним буде казати, що однаково має відбудовуватися Харків, Маріуполь та Львів. Це мають бути різні підходи. Це мають бути смарт-підходи до відбудови. У тому числі, наприклад, і партнерств, у тому числі і державних, приватних партнерств», — зазначила Шаповал.

Як писав KharkovNEWS.info, 19 вересня у Києві пройшов інвестиційний форум Kharkiv: Restart. На форумі мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що усі міста уже почали конкуренцію за майбутніх інвесторів і пообіцяв, що «він і його команда» будуть супроводжувати кожного потенційного інвестора.

Джерело

Новости Харькова