До Антарктиди вирушили троє харків’ян

Зимівка триватиме рік.

До Антарктиди їдуть троє харківських науковців.

11 березня на станцію «Академік Вернадський» до Антарктиди вирушила 29-та Українська антарктична експедиція. Команда із 14-х людей відправилася з Києва. Вона дістанеться автобусом до Польщі, далі літаками до Чилі та з порту Пунта-Аренас вирушить криголамом «Ноосфера» до Антарктики. Нова команда змінить зимівників із 28-ї експедиції. За час війни це буде третя ротація, повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

До складу 29-ї експедиції увійшли дев’ять науковців та п’ятеро представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік, дизеліст-електрик)., їх відбирали під час відкритого конкурсу. Учасники представляють дев’ять регіонів України — Вінниччину, Дніпро, Житомир, Київ, Львівщину, Одесу, Харків, Херсон і Черкащину. Цьогоріч у складі експедиції виявилося найбільше жінок за останні 27 років — чотири. Серед учасників 29-ї експедиції є троє харків’ян — геофізики Анна Соїна та Олександр Богомаз і біолог Тетяна Баглай. Для Соїної та Баглай це вже друга зимівля. Експедиція працюватиме на станції «Академік Вернадський» один рік.

«Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів — на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але попри всі складнощі, ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед нинішнім, для якого Антарктика — це вікно в світ глобальної науки, ні тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи», — розповів директор НАНЦ Євген Дикий.

Зазначимо, чотири жінки в експедиції на станцію «Академік Вернадський» було тільки у другій експедиції у 1997-1998 роках. У нинішній експедиції більшість учасників, десятеро, є новачками, вони уперше відправляться на станцію. Керівник експедиції, геофізик Юрій Отруба, до цього зимував на стації сім разів. Експедиція протягом року проводитиме дослідження з біології, геофізики, метеорології.

Як писав KharkovNEWS.info, 28-му Українську антарктичну експедицію очолив геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Він поїхав минулого року зимувати в Антарктику вдесяте.

Джерело

Новости Харькова