Депутати проситимуть президента не забирати ПДФО військових на Харківщині

Звернення розглянуть на сесії Харківської обласної ради.

Кошти із податку на доходи фізосіб військових просять залишити у громадах та спрямовувати на потреби військових, захисні споруди та військову промисловість.

Депутати Харківської обласної ради планують звернутися до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради щодо підтримки Збройних сил України та недопущення вилучення коштів місцевих громад.

Автором пропозиції щодо направлення звернення є депутат Харківської облради Олександр Скорик. У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що 20 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» №10037. Законопроєкт ухвалений поки у першому читанні.

Як пояснив автор звернення, за цим законом, в Україні планують забирати з місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Це кошти військових, поліцейських та осіб рядового та начальницького складу, отримані ними з 1 жовтня 2023 по 31 грудня 2024 року. Однак через це територіальні громади втратять 20 мільярдів гривень уже в цьому році та понад 65 мільярдів гривень — у наступному. У середньому одна громада за сім місяців 2023 року отримала військовий податок на доходи фізичних осіб у розмірі 31,5 мільйона гривень. Проте 447 громад такий податок узагалі не отримали.

«У багатьох громадах зазначений ресурс перевищує 70% доходів загального фонду без трансфертів. За рахунок яких коштів такі бюджети фінансуватимуть програми та заходи до кінця року, залишається загадкою. У 124 територіальних громадах зазначений ресурс перевищує 50% (половину) доходів загального фонду», — зазначив Скорик.

У зверненні зауважили, що у законі не передбачена компенсація ні на цей, ні на наступний рік, а кошти вже заклали у місцеві бюджети. Це гроші місцеві бюджети витрачали на програми та заходи, у тому числі зарплатні співробітникам бюджетних установ, комунальні послуги та харчування. Автор звернення виявив порушення цим законопроєктом ч. 3 ст. 27 Бюджетного кодексу України, де сказано, що зміни, які впливають на показники бюджету, треба ухвалювати не пізніше 15 липня року, який передує плановому. При цьому, набувати чинності зміни повинні не раніше початку планового бюджетного періоду.

Окрім цього, депутати вважають, що оскільки держава дала право громадам розпоряджатися великою кількістю видатків, то ці видатки повинні покриватися доходами, у тому числі податком на доходи фізичних осіб. У середині вересня Всеукраїнська асоціація громад на позачерговому засіданні правління проголосувала проти внесення змін стосовно ПДФО, які ініціював Кабмін.

«Виходячи з цього, вимагаємо відмовитись від планів позбавлення місцевих громад законних надходжень. Натомість закликаємо Верховну Раду України під час доопрацювання проєкту Закону України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» (№10037) внести до нього положення, передбачені у проєкті Закону України «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансової підтримки обороноздатності держави» (№10037-2)», — сказано у зверненні.

Депутати облради пропонують, щоб:

  • 70% коштів із податку на доходи фізичних осіб військових надходили у громади на потреби військовослужбовців і відповідні подання робили військові частини;
  • 30% коштів із податку на доходи фізичних осіб військових надавали громадам для облаштування захисних споруд;
  • 100% коштів Дорожнього фонду йшли на бюджетне кредитування військової промисловості.

У самому зверненні також йдеться про обмеження місцевого самоврядування та зрив децентралізації через позбавлення місцевих громад ПДФО.

«Не витримують критики аргументи, ніби саме ці кошти будуть іти військовим. Насправді відібрані у місцевих громад кошти ітимуть не військовим, а двом відомствам, де контроль за їх використанням буде дуже ускладненим: Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації (ДСТЗІ) і Міністерство стратегічної промисловості. За звичною останніми роками практикою це означатиме збільшення кількості корупційних скандалів, а не покращення забезпечення військових. Натомість необхідно спрямувати кошти, власне, на підтримку військових: озброєння, оснащення, пунктів постійної дислокації тощо», — зазначено у тексті.

Як писав KharkovNEWS.info, 15 вересня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що кошти від ПДФО хочуть узяти із громад та спрямувати на виробництво українських озброєнь (дрони, боєприпаси, техніка). Однак громадам обіцяють дотацію.

У разі ухвалення цього закону бюджет Харкова втратить уже в цьому році 650 мільйонів гривень, далі сума втрат збільшиться до 3,4 мільярда гривень, третину доходів.

Голова комітету з питань фінансів Верховної Ради Данило Гетьманцев повідомив, що Харків є у переліку міст, які можуть розраховувати на дотацію з бюджету.

Джерело

Новости Харькова