Депутати Харківської облради звернуться до Верховної Ради щодо політичного переслідування розвідника

Роман Червінський майже рік під вартою.

Депутати проситимуть створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування справи Червінського.

На сесію Харківської обласної ради винесуть питання про звернення депутатів облради до комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань героя-розвідника Романа Червінського. Розробником звернення став депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Скорик. Проєкт рішення опублікований на сайті облради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати просять не відносити Харків до зони активних бойових дій

Депутати облради вважають, що Червінський перебуває під вартою через необгрунтовану підозру, у зв’язку з політичним переслідуванням. Червінський брав участь у багатьох спецопераціях із 2014 по 2021 роки. Зараз він під арештом, йому потрібна медична допомога.

«Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього, стан здоров’я Червінського Р.Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги. Утримання Романа Червінського за ґратами є політично вмотивоване. Суди зумисне затягують розгляд справи, а правоохоронці відмовляють у наданні належної медичної допомоги, — сказано у зверненні. — Ми, депутати Харківської обласної ради, з метою захисту прав людини, звертаємось з проханням здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду».

Зазначимо, Роман Червінський є колишнім співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, одним із розвідників, які проводили операцію із затримання вагнерівців. Затримали Червінського у квітні 2023 року за підозрою у перевищенні службових повноважень. Слідство вважає, що через самовільні дії Червінського росіяни здійснили ракетний удар по аеродрому на Кіровоградщині.

Обстріл стався 23 липня 2022 року по аеродрому «Канатове». Тоді загинули двоє співробітників відомчої охорони трансформаторної підстанції та військовий, були поранені 19 людей. Червінський був виконувачем обов’язків командира однієї із частин Сил спецоперацій. Сам Червінський вважає, що справа сфальсифікована.

Джерело

Новости Харькова