«Чорні сапери» з’явилися у Харківській області

У ДСНС радять не мати справи із несертифікованими спеціалістами.

У Харківській області активізувалися нелегальні сапери.

Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області наразі невідомо, де працюють «чорні сапери». Однак у ДСНС попереджають, що такі «сапери» не мають ніяких документів і їхня робота є дуже небезпечною. Про це повідомив речник ГУ ДСНС у Харківській області Євген Василенко.

«Стосовно «чорних саперів». Із неофіційних джерел надходить інформація, що такі «чорні сапери» або «чорні шукачі» активізувалися на території Харківщини. Нам поки що невідомо, хто це і де вони працюють. Мабуть, правоохоронні органи вже починають працювати по цих людях — де вони працюють і яким чином вони працюють. Ми лише можемо попередити, що їхня робота доволі небезпечна і становить певний ризик. Щодо юридичної відповідальності. Якщо вони проводять роботи з розмінування для когось, то відповідно, що ніякі акти, ніякі документи вони не видають. А якщо щось і видають, то воно не має юридичної сили», — сказав Євген Василенко.

«Чорні сапери» до широкомасштабної війни займалися пошуком старовинних предметів і часто знаходили вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни. Вони складали боєприпаси у купу та повідомляли про них до ДСНС. Після цього сертифіковані співробітники ДСНС знешкоджували боєприпаси. Зараз упізнати «чорних саперів» можна, якщо ті пропонують свої «послуги» за гроші.

«Ми їх не бачили — чи вони відрізняються. Це звичайні люди. Раніше вони були «чорними археологами», які збирали артефакти в лісах та населених пунктах. Проводячи цю роботу, вони натикалися і на вибухонебезпечні предмети. До війни це були боєприпаси часів Другої світової війни. Вони їх збирали, коли там переносили, складали в купу, після чого повідомляли до ДСНС. Піротехніки приїжджали і розміновували, знищували вже певну кількість боєприпасів. Доволі часто це було понад 100 одиниць вибухонебезпечних предметів. Якщо вони пропонують кошти, то це. звичайно, і є «чорні сапери», — пояснив Євген Василенко.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на початок квітня у Харківській області працювали 25 підрозділів із розмінування і дві машини. Усі підрозділи спрямовані на очищення від боєприпасів і снарядів ліній електропередач. Приступити до розмінування полів поки що можливості немає.

Джерело

Новости Харькова