Чаювання у підвалі та намет у квартирі: як живуть на розбитій Північній Салтівці у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Жителі будинку на Північній Салтівці у Харкові, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

Жителі Північної Салтівки у Харкові щотижня наводять лад у підвалі свого будинку по вулиці Леся Сердюка, а у разі обстрілів використовують його як укриття. Знесли канапи та килими, провели світло й влаштовують сусідські чаювання. Ще один житель Північної Салтівки облаштував намет у своїй квартирі, де вже рік немає опалення після російських ударів.

На початку повномасштабного вторгнення жителька будинку на вулиці Леся Сердюка Ніна Міщук ночувала у підвалі.

"Три місяці я прожила в метро. Нас 7 березня 2022 року побомбили о 19 годині, потім з 23 майже до першої ночі "Гради" — до 25 я нарахувала, не могли вийти, з першого поверху я не могла спуститися, скло летіло. 13 прильотів, у мене вікна побиті, балкон побитий, у ванній двері вибиті, у туалеті двері вибиті", — згадує Міщук.

Пошкоджений російськими військовими будинок на Північній Салтівці, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

У травні жителі почали прибирати скло. За словами Ніни, вікна були побиті у п’яти під’їздах. Нині жінка ночує вдома.

У підвалі мешканці будинку встановили місця для сидіння, полички, провели світло, обладнали туалет, волонтери привезли буржуйки. На полицях стоїть консервація: помідори та огірки. Сусіди час від часу збираються у підвалі на чай або каву.

Жителі будинку на Північній Салтівці збираються на чай у підвалі, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

"Коли перший раз почали стріляти, усі бігали до підвалу, і з дітьми, тоді дітей було багато. Хто що міг: стільці, поролон, килими, подушки — усе було. З дому приносили. Ми коли прийшли з метро, усі почали повертатися, хто звідки. Ми усі ці речі повибивали, попрали й сюди позаносили про всяк випадок", — розповідає жителька будинку Ніна Міщук про створення укриття.

"Прибирали тут все, у нас тут і суботники, там прибирали. Як дружня сім’я зараз", — говорить житель будинку Віктор Кравчук.

Намет у квартирі

У будинку жителя Північної Салтівки Андрія Рибальченка вже рік відсутнє опалення й водопостачання. Після початку повномасштабного вторгнення 16-поверхівка, у якій він живе, кілька разів потрапляла під російські обстріли.

Квартира на Північній Салтівці у Харкові після російського удару, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За словами Андрія, після обстрілів з будинку поїхали майже всі мешканці. Нині зі 143 квартир зайняті три. Чоловік евакуював родину, а сам залишився: на стінах висять фотографії та портрети його доньки.

Квартира жителя на Північній Салтівці у Харкові, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

"Я батька поховав 19 вересня, він лежачим 18 років був, мати у мене без ноги, куди мені було їхати? Дружину, доньку відправив, 4 березня 2022 року на вокзал відвіз і все", — розповідає Андрій.

Для чоловіка це друга війна у його житті: "Я за радянських часів служив: з Монголії на Далекий Схід, з Далекого Сходу в Афганістан, потім знову вивід військ на Далекий Схід. А це вже друга у мене війна, виходить".

Мешканець будинку на Північній Салтівці Андрій Рибальченко. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

Самотужки влітку чоловік відновив балкон та вікна. Його квартира розташована на 11-му поверсі, ліфт вимкнений.

"А я з собакою двічі гуляю, й воду приношу, щонайменше тричі підіймаюся на 11-й поверх. Я — інвалід", — говорить Андрій, маючи на увазі проблеми з диханням.

Щоб було тепліше спати, розгорнув намет у квартирі. На термометрі у кімнаті позначка опустилася до семи градусів.

"Кум, знаючи мої умови проживання, раніше на риболовлю з цим наметом їздив, віддав мені. Краще намет обігріти, ніж усю квартиру. Хлопці масляний радіатор принесли, хто УФО, хто "дуйчик". Найбільше я у квартирі наганяв до 12 градусів. Я вже до лічильника боюся підходити, не знаю, скільки там накрутило", — говорить Андрій.

У квартирі стоїть сусідський баян — чоловік грав на ньому, коли вдома не було світла.

"Я колись міг грати, але зараз щось у ноти не попадаю. Коли не було світла, ось така розвага була. Голову є чим зайняти, тому що за маму переживаєш, на роботу потрібно, тварини — але депресії немає. Треба жити, виживати, родину хочу дочекатися, я їх понад рік не бачив. Вони за кордоном", — говорить чоловік.

Мешканець будинку на Північній Салтівці Андрій Рибальченко. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

5200 пошкоджених багатоповерхівок

За даними Харківської міської ради, загалом у місті російськими обстрілами пошкоджені 5200 багатоповерхівок. За словами заступника директора Департаменту комунального господарства Олексія Богача, близько 450 будинків мають значні пошкодження, ще півсотні підлягають знесенню. Решта — обстежуються, каже Богач.

"Зараз усі 450 будинків, які у нас значно пошкоджені, по них проводяться експертизи інструментальні, а після експертиз будуть виконуватися проєкти, і після проєктів кошторис. Може бути так, що відновити будинок буде коштувати дорожче, ніж збудувати новий", — говорить Богач.

Пошкоджений російськими військовими будинок на Північній Салтівці, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

За словами Богача, люди можуть дізнатися про стан робіт у балансоутримувача будинку.

Новости Харькова