Будівлі Харківської міськради та БТІ остаточно повернули у комунальну власність

Це майно перебувало у заставі 12 років.

Завершені формальні процедури.

Харків остаточно повернув у свою власність майно, яке перебувало як застава за кредитом Центрального парку. Це, зокрема, будівлі Харківської міської ради, Бюро технічної інвентаризації, Палацу спорту та Центру розвитку міжнародного співробітництва. 

«Сьогодні ми нарешті ставимо жирну крапку у проблемному кредиті Центрального парку. Всі необхідні процесуальні формальності завершені. Майно, яке було предметом застави за цим кредитом, збережене і повернуте у власність міста», — повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

На травень 2023 року Харків мав борг у розмірі 385 мільйонів гривень (урахований курс валют). Місто викупило боргові зобов’язання з дисконтом у 78%. За словами Терехова, саме це дозволило заощадити, й у міському бюджеті залишилося більше ніж 300 мільйонів гривень.

Нагадаємо, парк Горького (наразі — Центральний парк) та «Промінвестбанк» уклали кредитний договір 17 червня 2011 року. Він стосувався закупівлі атракціонів під час реконструкції. Кредит склав 12,5 мільйона євро, еквівалент — 7,5 мільйона євро у гривні.

Кредитний договір продовжували тричі (із 2015 по 2018 рік Харківська міськрада ухвалювала відповідні рішення, подовження договору було до 2020 року). Однак надалі договір не продовжували, тому восени 2020 року парк Горького та КП «Харківський метрополітен» отримали позов щодо стягнення заборгованості за кредитом. Із 2015 по 2019 роки парк Горького сплатив «Промінвестбанку» 241,3 мільйона гривень тіла кредиту та відсотків.

Заставою за договором, окрім атракціонів, стали Палац спорту, будівля кіноконцертної зали «Україна», виконавчого комітету Харківської міської ради (вулиця Квітки-Основ’яненка), 7, будівля Бюро технічної інвентаризації (майдан Павлівський, 4), Палац дитячої та юнацької творчості на проспекті Тракторобудівників, 55, Будинок Актора на вулиці Манізера, 3, А-4,  приміщення по проспекту Московському, 96-А, вулиці Героїв Праці, 19-Д, вулиці Аерофлотській, 16, Д-5.

У середині липня мер Харкова Ігор Терехов повідомив про те, що Харківська міськрада погасила усі боргові зобов’язання за кредитом, який брала на реконструкцію Центрального парку.

Джерело

Новости Харькова