Безпілотний бомбардувальник назвуть на честь Харкова

Уже розробили три модифікації бойових літаків Hunter Killer.

Бомбардувальники з назвами українських міст-героїв будуть уражати техніку й живу силу ворога.

20 червня в Україні презентували проєкт «Крила помсти», який передбачає виготовлення 1000 українських безпілотних бомбардувальників Hunter Killer («XaKi»). Кожному такому бомбардувальнику дадуть назву на честь українського міста-героя, серед них буде Харків. Про це повідомив мер Бучі Анатолій Федорук після презентації проєкту.

«Тож сьогодні [20 червня — ред.] разом із представниками силових та спеціальних структур України відвідав пресконференцію, присвячену реалізації цього проєкту. Вона офіційно дає старт збору коштів на БпЛА, до якого можуть долучитися всі охочі. Кожен безпілотник носитиме назви наших міст-героїв, що найбільше постраждали від «руського миру». Крім Бучі, це також буде Харків, Херсон, Маріуполь, Ірпінь і Бахмут», — розповів Федорук.

Бомбардувальники хочуть зробити новою високоточною далекобійною зброєю. Їх передадуть українським спецпідрозділам. Вони використовуватимуть їх під час оборони, а також звільнення української землі від загарбників.

Амбасадорами проєкту стали співаки Олександр Пономарьов та Михайло Хома.

На сайті проєкту «Крила помсти» сказано, що виготовляти планують камікадзе «ХаКі» (АК-1000), бомбардувальник «ХаКі» (КБ-50) і бомбардувальник «ХаКі» (АБ-500). Автономний камікадзе буде здатен знищувати стратегічні об’єкти окупантів на відстані до 1000 кілометрів, його виготовлятимуть для Головного управління розвідки.

Бомбардувальник КБ-50 зможе перебувати у повітрі до шести годин, миттєво вражати будь-яку техніку загарбників і живу силу. Буде призначений для Збройних сил України, Сил спеціальних операцій і тероборони. Кожній бригаді хочуть передати по 2-3 ескадрильї для цілодобового чергування.

АБ-500 буде автономним бомбардувальником для виконання завдань з ураження баз розміщення техніки та живої сили окупантів у радіусі 500 кілометрів. Його передадуть Центру спеціальних операцій Служби безпеки України.

Як пише «Укрінформ», у приміщенні якого проходила презентація проєкту «Крила помсти», у планах розробників — виготовлення близько 100 бомбардувальників на місяць. Перші бойові літаки хочуть передати вже у липні. Вартість комплектації камікадзе складе 40 000 доларів, автономного бомбардувальника — 45 000 доларів. Тому потрібно зібрати близько 20 мільйонів доларів. Наразі на сайті проєкту вказано, що зібрано 153 660 гривень.

«Більшість тієї суми буде надана бюджетом. Сюди підключаться Мінцифри, Міноборони. Всі чекають, поки ми завершимо етап випробувань», — розповів командир роти «Щит» Вадим Кодачігов.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці квітня 2023 року компанія Skyassist розробила перший український багатосерійний безпілотний літальний апарат Sirko. Він зроблений із литого корпусу, тому БпЛА можна збирати на конвеєрі. Безпілотник може збирати розвідувальну інформацію на відстані до 30 кілометрів. Підприємство знаходилося на стадії підписання державної угоди на поставку цих комплексів.

Джерело

Новости Харькова