Батько героя Небесної Сотні не може отримати компенсацію за знищене ракетою житло

Віталій Зубенко на згарищі свого дому.

Батько Героя України Владислава Зубенка досі не може отримати компенсацію за будинок, який минулого року зруйнувала російська ракета. Чоловік змушений жити на недобудованій дачі, яка теж постраждала від обстрілів.

Він віддав Україні найдорожче — свого сина. У лютому 2014 року у Києві невідомий досі снайпер вбив 22-річного Владислава Зубенка. Молодий євромайдановець отримав безліч нагород посмертно. Медалі та дипломи героя — єдине, що встиг врятувати його батько з палаючого будинку. 

Компенсації не буде

У ніч проти 6 вересня 2022 року росіяни вдарили ракетами С-300 по Індустріальному району Харкова. Віталій Зубенко спав у себе в будинку, коли почув два вибухи — один дуже сильний, інший — тихіший.

«Другий удар — як наче щось впало на дах, мабуть, то був уламок ракети. Я встав, відкрив двері у коридор і побачив, що з другого поверху йде дим та полум’я», — розповів KharkovNEWS.info Віталій Зубенко.

Чоловік встиг схопити свої документи і посмертні нагороди сина і вискочити надвір. На пожежу одразу виїхали три відділення рятувальників, але будинок вигорів вщент. Пожежні працювали всю ніч, і лише близько 7 ранку їм вдалося загасити полум’я, дім врятувати не вдалося. Його не можна відновити.

Віталій Зубенко спробував отримати компенсацію, але його нерухомість була оформлена таким чином, що відшкодувати втрату будинку не вийде.

Все, що лишилось від будинку. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«За одним реєстраційним номером у нас знаходяться три будинки, у яких є чотири співвласники. Моя частка зруйнована повністю, частка інших співвласників або частково пошкоджена, або зовсім не пошкоджена. Зі слів начальника комісії, якщо домоволодіння має один реєстраційний номер, то це вважається одним домом, хоч їх там і 10. Якщо моя частка зруйнована повністю, а в інших власників — не зруйнована зовсім, то житло вважатиметься частково зруйнованим», — пояснив Зубенко.

За законом, у такому випадку власники будинку можуть отримати максимум 500 тисяч гривень компенсації, яку довелося б ділити на чотирьох, у тому числі тих, чиє житло зовсім не постраждало. Але і цих грошей Віталій Зубенко не отримав. Чоловік звертався за допомогою до міського голови, у Міністерство ветеранів,  у Міністерство соціальної політики — усюди відмовили, відповідь з обласної адміністрації поки що не прийшла.

Друге зруйноване житло

Деякий час Віталій Зубенко жив у друзів, а зараз перебрався у Чугуїв на недобудовану дачу. Цей будинок теж постраждав від російських обстрілів — пошкоджено дах,  тріщинами пішли стіни. Тут немає газу, води та світла. Віталій Володимирович власними силами полагодив дах, поставив сонячні панелі, аби мати електрику. «Харківобленерго» дало дозвіл на підключення та точку підключення, але тягнути лінію потрібно власним коштом, а грошей вже немає. Тож власник облаштував собі одну кімнату і переживає зиму у досить важких побутових умовах.

Дача в Чугуєві. Фото В. Зубенка

«Мені пропонували місце в гуртожитку, але якщо я піду в гуртожиток, я стану бомжом, бо дачу розтягнуть», — каже чоловік.

Віталій Зубенко, втративши фактично два будинки, не впадає у відчай. Не сподіваючись на вдячність від держави, він намагається своїми руками та власним коштом відновити житло в Чугуєві.

Допомогти батькові Героя України можна, переказавши гроші за на картки ПриватБанку:

4149 6293 5894 8420 гривня

5168 7450 3292 0388 долар.

Довідка KharkovNEWS.info

Фото: KharkovNEWS.info

Владислав Зубенко — громадський активіст, учасник Євромайдану, герой небесної Сотні, Герой України (посмертно), кавалер ордену «Золотої Зірки» (посмертно).

Закінчив Харківську залізничну академію, працював на Південній залізниці, з юних років займав активну громадянську позицію, їздив у дитячі притулки у якості волонтера, брав участь у патріотичних акціях протесту. Був активним учасником харківського Євромайдану, у лютому поїхав на Майдан у Києві, де був поранений 20 лютого. Урятувати Владислава не вдалося — він помер 28 лютого 2014 року у віці 22 років.

Іменем Владислава Зубенка названа вулиця в Харкові. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова