Автори фільму «20 днів у Маріуполі» стали лауреатами Шевченківської премії

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василиса Степаненко отримали Шевченківську премію.

Президент України затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

В категорії «Публіцистика, журналістика» премію отримали Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко — «за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»)», — йдеться в Указі Президента.

Лауреати в інших категоріях:

«Література»

  • Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка»;
  • Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]»

«Музичне мистецтво»

  • Джамала — за альбом Qirim;
  • композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

«Театральне мистецтво»

Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

«Візуальні мистецтва»

  • Андрій Єрмоленко — серія робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

Розмір премії цього року — 429 тисяч гривень кожна.

Довідка: Національна премія України імені Тараса Шевченка — це державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Одна людина може отримати нагороду раз за життя. Присуджує відзнаку президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Нагадаємо, стрічку «20 днів у Маріуполі» разом із Черновим створювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися і працювали в окупованому Маріуполі. Завдяки їхній роботі світ дізнався про злочини росіян у Маріуполі: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, наслідки бомбардування пологового будинку №3.

Як писав KharkovNEWS.info, «20 днів у Маріуполі» визнали найкращим документальним фільмом британської BAFTA.

Також фільм Мстислава Чернова увійшов до шортлистів премії «Оскар-2024». Фільм представлений одразу у двох категоріях — «Документальний фільм» та «Міжнародний фільм». Церемонія вручення премії відбудеться 11 березня.

Джерело

Новости Харькова