Агента ФСБ із Харкова, який слідкував за військовими, засудили на 15 років

Зрадник передавав окупантам інформацію про ЗСУ та оборонні підприємства.

ФСБ Росії зацікавилося харків’янином, у якого брат — російський військовий у запасі.

Комінтернівський районний суд Харкова виніс вирок агенту ФСБ, який стежив за українськими військовими у Харкові та готував диверсії проти льотчиків і спецпризначенців. Чоловіка визнали винним, засудили на 15 років і конфіскували його майно.

«У зоні особливої уваги зловмисника були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники Служби безпеки. Насамперед він намагався встановити місця тимчасової дислокації та проживання українських захисників, а також маршрути їхнього пересування на власних автомобілях», — розповів речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

Також слідство встановило, що чоловік шукав замасковані підприємства оборонно-промислового комплексу на території Харківщини. Інформація, яку він передавав загарбникам, потрібна була їм для того, щоб готувати диверсії проти української армії і на оборонних заводах. Агент використовував три мобільні телефони та сім номерів різних операторів, аби передати цю інформацію. Під час обшуків у нього вилучили ноутбук та мобільні телефони.

Агента затримали у березні 2023 року. Ним виявився харків’янин. У листопаді минулого року його дистанційно завербував кадровий співробітник оперативної групи Федеральної служби безпеки Росії у Бєлгородській області А. Р. Саліцев.

«У поле зору окупанта чоловік потрапив через свого брата — військового зс рф у запасі, який проживає на території країни-агресора. Для виконання ворожих завдань зрадник обходив вулиці Харкова та приховано знімав на камеру свого телефону місця базування та шляхи пересування українських захисників», — повідомили в СБУ.

Винним чоловіка визнали за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області затримали російського агента «Лексуса». Житель Вовчанська слідкував за важкою технікою ЗСУ та повідомляв росіянам про результати ракетних атак.

Джерело

Новости Харькова