Адміністратор Telegram-каналу про місця роздачі повісток у Харкові отримав вирок

Співробітник комунального підприємства допомагав ухилянтам.

Олександр Перебийніс збирав інформацію про пересування представників військкоматів та публікував її у Telegram.

26 жовтня Фрунзенський районний суд Харкова виніс вирок адміністратору Telegram-каналу про вручення повісток у Харкові Олександру Перебийнісу. Чоловікові призначили покарання у вигляді п’яти років ув’язнення, проте з випробувальним строком на два роки. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

«Вирок був винесений судом на основі затвердженої угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим», — пояснили у ХАЦі.

За даними слідства, харків’янин має вищу освіту, неодружений, дітей немає. Працює у комунальному підприємстві «Теплові мережі» на посаді інженера. Раніше не був судимим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повісток в «Дії» не буде — міністр Федоров

Встановлено, що Перебийніс познайомився із жителем Харкова, який створив Telegram-канал і бот для розміщення інформації про місця знаходження представників районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у Харкові. Дані розміщували про Індустріальний, Київський, Салтівський райони Харкова, а також Харківський район області.

На Telegram-канал підписалися 123 000 людей. В описі до нього зазначалося: «Канал створено для оперативного обміну інформацією про те, де представники ТЦК вписують у готові бланки ваші ПІБ. Наша мета — превенція нецільового отримання повісток. Надсилайте інформацію про те, де їх бачили».

До такої роботи доєдналися кілька інших Telegram-каналів. Перебийніс став працювати адміністратором цього каналу у січні 2023 року. Із засновником він познайомився у Telegram. За роботу він мав отримувати гроші. Чоловік отримував інформацію за допомогою чат-боту та оприлюднював її у каналі.

«Перебийніс, отримуючи через чат-бот інформацію, розміщував публікації із фотодоказами місць знаходження представників районних ТЦК та СП, а саме у селищі Солоницівка, біля виходу зі станцій метро «Тракторний завод», «Студентська», «Турбоатом», «Армійська», «Київська», «Майдан Конституції», супермаркет «Рост» на Київській, авторинок «Барабашово» і т. ін.», — розповіли у ХАЦі.

Перебийніс повністю визнав провину. Суд визнав його винним за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, 34-річний житель селища Високий, співзасновник благодійного фонду, створив дві схеми для ухилянтів. Чоловіка будуть судити.

Джерело

Новости Харькова