Зрадники української школи: хто допомагав окупантам будувати російську освіту на Харківщині

Школи при окупантах очолювали учителі та люди без профільної освіти.

Російські загарбники не одразу почали впроваджувати свої стандарти освіти, захопивши частину території Харківської області. Але влітку 2022 року вони брали на роботу учителів-колаборантів, відправляли їх навчатися до країни-агресорки та масово вилучали зі шкіл українські підручники.

Учителі Харківської області, які погодилися під час окупації працювати на окупантів, почали перекваліфіковуватися за російськими стандартами у серпні минулого року. Тоді учителі-колаборанти з Куп’янщини та Ізюмщини поїхали у російські міста Курськ і Бєлгород. Тих, хто не схотів переходити на бік окупантів, заміняли місцевими колаборантами, при цьому вони не обов’язково повинні були мати відповідну освіту. Про це пише Харківський антикорупційний центр у великому аналітичному матеріалі.

До Росії відправляли не лише учителів, а й школярів. Їх вивозили під виглядом «відпочинку» у Краснодарський край (Росія) та у табір «Артек», розташований в окупованому Криму. Восени 2022 року батьки не змогли одразу забрати дітей, на це знадобилося два-три місяці.

Учнів віком від 15 до 17 років відправляли до Ярославля у Росії. Організацією відправки дітей займалася спеціалістка відділу освіти так званої «Куп’янської військово-цивільної адміністрації» Валерія Пісоцька, яка до війни була практичним психологом Кругляківської школи (Куп’янщина).

Валерія Пісоцька. Фото: ХАЦ

Наприкінці серпня Росія стала вмовляти батьків на окупованих територіях Херсонщини, Запоріжжя та Харківщини відправляти дітей у школи, де навчатимуть за російськими стандартами. За це обіцяли платити по 10 000 рублів.

«Окупанти тоді вказували, що російська мова у школах має стати основною. Її планували викладати п’ять годин на тиждень. Українську мову хотіли залишити як факультатив — дві години на тиждень. Предмет «Захист України» припиняв би своє існування, а на заміну предмету «Історія України» впроваджували би «Історію Російської Федерації», — розповіли у ХАЦі.

У деяких школах на окупованих територіях Харківщини 1 вересня загарбники провели лінійки. Проте у регіоні таких було небагато. Окупанти заявили, що не встигли акредитувати заклади освіти. Насправді їм не вистачало учителів та учнів: більшість батьків щосили намагалися виїхати або залишали дітей в українській онлайн-школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній кандидат у мери Харкова отримав підозру від СБУ

Ольга Гляненко

У селі Яковенкове Балаклійської громади (Ізюмщина) так званою «директоркою» місцевої школи під час окупації стала Ольга Гляненко. У липні минулого року вона сповістила колектив, батьків і школярів, що школа буде працювати за російськими стандартами. Крім цього, вона вилучила підручники з української мови та літерати й познімала у школі українську символіку.

Соцмережею ширився «акт» із підписом Гляненко, в якому йшлося про вилучення зі школи літератури. Аналогічне вилучення підручників тривало у Куп’янську, Дворічній, Вільхуватці, Великому Бурлуку й Вовчанську. Усього було вилучено понад 1000 українських книжок, 37 одиниць української символівки, 26 плакатів і стендів.

Українські слідчі викрили Гляненко й оголосили їй підозру. У суді колаборантка визнала провину й розкаялася. Суд визнав жінку винною й ув’язнив на півтора роки, також вона позбавлена права на 10 років займати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, у сфері освіти.

Справжня директорка Яковенківської гімназії, Тетяна Товстокора, відмовилася переходити на бік росіян. За це загарбники викрали її й ув’язнили, після допитів відвезли на український блокпост. Жінка каже, що Гляненко не місцева, приїхала з Донбачу близько п’яти років тому. Окупанти погрожували батькам, якщо ті не віддадуть учнів до школи, штрафами та навіть дитячими будинками.

Володимир Моісеєнко

На посаду так званого «директора» школи №1 у селищі Савинці на Ізюмщині окупанти взяли Володимира Моісеєнка, який до війни був інструктором-методистом комунального закладу «Міська комплексна ДЮСШ». Працювати на загарбників він став у середині серпня 2022 року. Чоловік змушував співробітників школи викладати за навчальним планом загарбників, знищити українську символіку у закладі.

У суді згодом він заявив, що втратив роботу, коли Ізюмщина знаходилася під окупацією, і повинен був годувати 28 котів і собак, яких самостійно утримував. Він торгував на базарі й дізнався про роботу у школі окупантів.

«Влаштувався на посаду директора школи, вважаючи, що дітей потрібно все ж навчати. Стандарти впроваджував шляхом перекладу текстів з української мови на російську. Їздив на наради у Балаклію. Давав вказівки зафарбовувати українську символіку у школі, за словами Моісеєнка, щоб у разі перевірки не було від «влади» нарікань та не стало ще гірше. Вважав, що окупація буде довгою, тому влаштувався на роботу, щоб вижити, на меті мав тільки заробляння грошей на життя та утримання своїх котів», — розповіли у ХАЦі.

Колаборанта ув’язнили на два роки й позбавили права на 10 років займати будь-які посади в органах влади та органах місцевого самоврядування.

Володимир Моісеєнко

Людмила Демиденко

«Директоркою» Балаклійського ліцею №3 росіяни взяли учительку української мови зі школи №6 Людмилу Демиденко, оскільки справжня директорка, Віта Коваленко, працювати при окупантах відмовилася та покинула Балаклію. Як пише ХАЦ, до війни Демиденко мала дуже проукраїнську позицію, проте під час захоплення міста змінила її.

Світлана Пасічник

Ще одна зрадниця — депутатка Куп’янської міської ради від «Слуги народу» Світлана Пасічник. У грудні минулого року харківський осередок «Слуги народу» позбавив її мандату. У липні 2022 року вона стала «в. о. директора Куп’янського регіонального центру профосвіти» при окупантах. Росіяни видали їй підручники за російською програмою, їх роздали учням.

У суді колаборантка визнала провину. Суд дав їй три місяці обмеження волі та позбавив права займати керівні посади у держорганах на 10 років.

Світлана Пасічник

Олена Комахова

Працювала «директоркою» школи №6 в Ізюмі, коли місто було окуповане. Із липня по серпень 2022 року була «спеціалістом відділу з питань організації харчування в Ізюмському відділі освіти Харківської області». позбавлена права обіймати певні посади та займатися діяльністю в органах державної влади та місцевого самоврядування на 10 років, без конфіскації майна.

Олена Яблонько

«Директорка» ліцею у селі Гетьманівка (Куп’янщина). Уродженка Челябінської області (Росія) отримала три роки ув’язнення, позбавлення права обіймати посади у сфері освіти на 15 років.

Під час окупації вона набирала співробітників, шукала на посади людей з інших громад. У суді вину не визнала. Заявила, що агітації не проводила, а лише займалася дітьми у недільній школі храму, боялася, що окупанти вивезуть дітей.

«За словами Яблонько, вона довгий час займалася з дітьми в недільній школі при їхньому храмі, і тому більшість дітей знала особисто, на великі свята вони часто відвідували школу та дитячий садок і пригощали дітей смаколиками. Вона вважає, що була вимушена виконувати по мінімуму деякі з вказівок окупантів, але робила це не з власної ініціативи і не маючи якогось злого умислу, а начебто для того, щоб мати змогу бути поряд з дітьми і не допустити їх вивезення з території України до РФ», — пише ХАЦ.

Людмила Іващенко

Добровільно очолила «государственное бюджетное образовательное учреждение «Средняя общеобразовательная школа №4» у Вовчанську (окупанти створили на базі ліцею №7). Вона готувала школу до навчального процесу за російськими стандартами, відповідала за завезення російських підручників, видавала школярам атестати, проводила 1 вересня, де підіймали російський прапор.

У суді вину визнала. Її ув’язнили на шість місяців, позбавили права займати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування чи органах, що надають публічні послуги на 10 років. Проте жінка вказана наразі директоркою Вовчанського ліцею №7. 

«За інформацією порталу Youcontrol, жінка дійсно офіційно є директором цього ліцею до сих пір. Варто зазначити, що у 2010 році вона обралась депутатом Вовчанської міськради від «Партії регіонів», — розповіли у ХАЦі.

Колаборанти, які під вартою, але поки без вироку

Директоркою Гусинського ліцею у Кіндрашівці (Куп’янщина) була при окупантах учителька Валентина Коротун. Її затримали наприкінці липня 2023 року. Вона заявила, що ліцей працюватиме за російськими стандартами та зібрала список людей, які погодилися працювати за таких умов, організувала ввезення російських підручників, пройшла курс підвищення кваліфікації у Курську. Після деокупації приїхала у Харків та стала учителем початкових класів у Харківському ліцеї №103.

Валентина Коротун. Фото: ХАЦ

Лариса Поєдинцева. За деякий час після деокупації Куп’янська відділ освіти міськради очолила Лариса Поєдинцева. Проте місцеві жителі у соцмережах обурлися призначенню, оскільки під час окупації жінка була «заступником директора» у медколеджі та викладала історію Росії. Вона отримала підозру у січні 2023 року. Жінка каже, що погодилася працювати на окупантів через сімейні обставини та погрози їй та її родині.

Джерело

Новости Харькова