Засудили директорку ліцею, яка працювала в часи окупації на Харківщині

Директорка залишилась в освітньому закладі, коли росіяни окупували село.

Юлію Панасюк визнали винною, однак відпустили із зали суду.

18 грудня Орджонікідзевський районний суд Харкова виніс вирок директорці Колодязненського ліцею (Дворічанська громада) Юлії Панасюк, яка очолила ліцей під час окупації. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

За даними слідства, до війни Панасюк очолювала Колодязненський ліцей, залишилася у селі в окупації та працювала на тій же посаді ліцею, який росіяни перейменували на «государственное бюджетное образовательное учреждение «Средняя общеобразовательная школа» у селі Колодязне». На посаді «в. о. директора ліцею» вона перебувала три місяці.

«Упродовж липня-вересня 2022 року вона неодноразово повідомляла вчителям про встановлення в ліцеї стандартів освіти рф з впровадженням освітнього процесу російською мовою, запровадила перехід на 5-бальне оцінювання та збирала списки вчителів, які згодні працювати під керівництвом окупаційної влади держави-агресора, а також здійснила перепризначення працівників на посади. Крім цього, Панасюк займалася направленням учителів ліцею на проходження так званих «курсів підвищення кваліфікації» до міст російської федерації», — розповіли у ХАЦі.

У суді Панасюк повністю визнала провину та щиро розкаялася. Вона сказала, що не мала можливості виїхати з села через те, що була матеріально відповідальною за ліцей. За її словами, рішення відкрити ліцей ухвалила після неодноразових звернень окупантів. Так вчинила, оскільки ті погрожували їй, що вивезуть дітей. Фізичну силу до неї не застосовували. Колаборантка запевняє, що від співробітників нічого не вимагала, але казала, що вони мають проходити підвищення кваліфікації у Росії. Із 1 вересня до ліцею не заходила. Панасюк казала, що навесні російських підручників ліцей не отримував, лінійки із російським гімном не проводив.

«У коментарі ХАЦу ще до затримання Панасюк зазначала: людей, які залишилися працювати в окупації, не варто називати колаборантами. З її слів, слід зважати на кожну окрему ситуацію. Наприкінці травня 2023 року Панасюк запевняла, що Колодязненський ліцей не був підпорядкований росії, бо підручники звідти вони не отримували, лінійку з гімном та прапором рф не проводили, російською не викладали. Не йти взагалі у ліцей, казала тоді директорка, було неможливо, бо батьки просили. Їх начебто залякували: якщо діти не ходитимуть у місцеві школи, дітей заберуть та вивезуть. У телефонній розмові Панасюк каже: її змушували отримати російські підручники та символіку рф, але запевняє, що нічого із запропонованого вона не брала. За словами директорки, у ліцеї розташовувалися окупанти, які погрожували «закрити її на підвал» та вивезти дітей у росію», — повідомив Антикорупційний центр.

Юлія Панасюк визнали винною й призначили їй покарання у вигляді чотирьох місяців арешту та позбавлення права обіймати керівні посади у закладах освіти та органах місцевого самоврядування на десять років. Проте її одразу звільнили з-під варти, оскільки вона вже відбула покарання — перебувала під вартою з 18 серпня по 18 грудня 2023 року.

Як писав KharkovNEWS.info, засуджена учителька-колаборантка пішла працювати у харківську школу. Колаборантка переїхала із Куп’янського району до обласного центру та отримала статус ВПО.

Джерело

Новости Харькова