Уряд Катару долучиться до відбудови зруйнованої росіянами лікарні на Харківщині

Одна з найбагатших країн світу допоможе Ізюму.

Триває пошук донорів, які допоможуть відновити Ізюмську лікарню, зруйновану у березні минулого року окупантами. 

Про це повідомляє сайт ХОВА.

До збору коштів долучилася Фундація Олени Зеленської. Уряд Франції готовий постачати сучасне медичне обладнання, — повідомив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося на Харківщині.

«Уряд Катару також висловив бажання фінансувати відновлення Ізюмської лікарні. Йдеться про 11-12 мільйонів доларів США – це майже половина ресурсу, який нам потрібен», — додав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під час відбудови мають не лише усунути наслідкі обстрілів, але й завершити роботи у тому корпусі, який тривалий час був довгобудом. 

Як розповів начальник медичної частини Ізюмської лікарні Богдан Бережний, внаслідок влучань було пошкоджено всі корпуси. Особливо постраждали операційні, реанімація та приміщення комп’ютерної томографії з дороговартісною технікою.

«Попри тяжкі руйнування медичний персонал продовжує надавати медичну допомогу жителям Ізюмського району. Завдяки підтримці держави та міжнародних партнерів ми отримали медичне обладнання та лікарські засоби», – зазначив Богдан Бережний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ізюмській лікарні встановили новий томограф

Після розробки проєктно-кошторисної документації комплексного відновлення лікарні розпочнуться масштабні будівельні роботи. Локальні роботи в операційному блоці лікарні мають стартувати незабаром. 

«Фундація Олени Зеленської виділила 600 тисяч євро на відновлення операційного блоку. Саме будівельні роботи мають початися за 3 тижні. Далі – комплексне відновлення», – сказав Олег Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в місті Ізюм, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала  4 320 000 гривень. Проєкт мав бути готовим до 7 червня 2023 року.

За інформацією голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, попередньо, для відбудови Ізюмської центральної міської лікарні необхідно 30 мільйонів євро. За ці гроші можна буде відремонтувати будівлю та закупити обладнання, яке знищили окупанти.

Джерело

Новости Харькова